Τελευταία Νέα

7/6/16

Η Ξάνθη άλλαξε σήμα και όνομα!

Η αλλαγή "στέγης" της SKODA (από την Βιαμάρ στην Kosmocar), έφερε αλλαγή και στην επωνυμία και το σήμα της Ξάνθης, καθώς από την 1η Ιουνίου η ακριτική ομάδα μετονομάστηκε σε ΠΑΕ Ξάνθη Α.Ο.. Δείτε όλα τα σήματα της ομάδας από την ίδρυση της το 1967.
Η αλλαγή στην αυτοκινητοβιομηχανία SKODA, είχε άμεση συνέπεια στην ομάδα της Ξάνθης η οποία από το 1991 μέχρι πρότινος ονομαζόταν SKODA Ξάνθη.
Και λέμε μέχρι πρότινος, καθώς όπως γνωστοποίησε επίσημα ο σύλλογος από πρώτη Ιουνίου 2016 άλλαξε το όνομα αλλά και το έμβλημα της ομάδας.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: 
"Από 01.06.2016 η ονομασία και ο διακριτικός τίτλος της ομάδας μας είναι Π.Α.Ε. ΞΑΝΘΗ Α.Ο. – XANTHI F.C.".
Το νέο σήμα:
Όσο για το έμβλημα μπορείτε να δείτε τις χαρακτηριστικές αλλαγές. Εκτός των άλλων δεν θα είναι στρογγυλό, όπως τα προηγούμενα. Θα δεσπόζει μόνο η μορφή του Δημόκριτου και το όνομα της ομάδας ψηλά στο έμβλημα και από πάνω η ημερομηνία ίδρυσης το 1967.
Ιστορική αναδρομή στα σήματα της Ξάνθης.
Από το 1967 και μετά όταν και ιδρύθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης μετά τη συγχώνευση των ομάδων Ορφέας Ξάνθης (ιδρύθηκε το 1903) και Ασπίδα Ξάνθης (ιδρύθηκε το 1922) οι Ακρίτες έχουν αλλάξει επτά φορές το έμβλημα τους.
Φυσικά σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο πως από το 1991 η ομάδα της Ξάνθης έγινε από τις πρώτες ομάδες στην Ευρώπη που απέκτησε χορηγό και έβαλε το όνομα του χορηγού τόσο στο όνομα της όσο και στο έμβλημα της.
Το πρώτο έμβλημα του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης το 1967 είχε την προτομή του Δημόκριτου και από κάτω αναγραφόταν το τοπωνύμιο της Ξάνθης.
Το 1985 το έμβλημα του Α.Ο.Ξ. τροποποιείται με το τοπωνύμιο της Ξάνθης αφαιρείται από το αυτό.
Όταν η ομάδα πέρασε στα χέρια του Χρ. Πανόπουλου το 1991, ιδιοκτήτη της ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. (αντιπροσωπεία της Skoda στην Ελλάδα) «γεννήθηκε» η Skoda Ξάνθη. Τότε προστέθηκε στο SKODA στο έμβλημα μαζί με το έτος ίδρυσης του συλλόγου και όλα αυτά πάνω από την προτομή σε ένα κυκλικό σχέδιο.
Πέντε χρόνια αργότερα το σήμα έγινε διπλό το 1996, καθώς αυτό της «Skoda Auto» μπήκε δίπλα σε αυτό του Δημόκριτου και από κάτω από κάθε σήμα υπήρχε το όνομα της SKODA και της Ξάνθης αντίστοιχα για να συμπληρωθεί το έμβλημα.
Το 2001 υπήρξε μεγάλη διαφοροποίηση και για κάποιους έγινε πιο μοντέρνο. Μια μπάλα ποδοσφαίρου μπήκε σε περίοπτη θέση και η ονομασία «ΠΑΕ Skoda Ξάνθη ΑΟ 1967» περιμετρικά αυτής και δύο μικρούς κύκλους με το λογότυπο της «Skoda» στον ένα και τον Δημόκριτο στον άλλο. Αυτό όμως σήμαινε πως ο Θρακιώτης φιλόσοφος είχε «παραγκωνιστεί».
Η τελευταία αλλαγή πριν τη φετινή έγινε πριν από τέσσερα χρόνια με τον Δημόκριτο να επιστρέψει σε πρώτο πλάνο και την μπάλα αλλά και το σήμα της Skoda να παραμένουν σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου