Ο εκπληκτικός Δημήτρης Διαμαντίδης, ο πολύ καλός Ζήσης του πρώτου ημιχρόνου κι ο μαχητικός Σοφοκλής Σχορτσιανίτης ήταν αυτοί που διακρίθηκαν για λογαριασμό της Εθνικής, που προηγήθηκε ακόμη και με 6 πόντους στην τρίτη περίοδο, αλλά "μπλόκαρε" στο τέλος.
Η ζώνη 2-3 αποδείχτηκε απροσπέλαστο εμπόδιο για την "επίσημη αγαπημένη", που φάνηκε κουρασμένη στο φινάλε. Δικαιολογημένα αν αναλογισθεί κανείς ότι ο Γιόνας Καζλάουσκας εμπιστεύτηκε ένα μικρό rotation, χωρίς να ξεκουράσει τους βασικούς, απέναντι στους ταχύτατους Ισπανούς, που τους... έβγαλαν τη γλώσσα.
Πρώτος σκόρερ για τους Ίβηρες αναδείχτηκε ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο που σκόραρε 22 πόντους. Άλλους 14 πέτυχε ο Ρούντι Φερναντες, ενώ μεγάλη ζημιά έκαναν απο τον πάγκο οι Γκιουλ (9π) και Ρέγιες (6π, 10ρ).
Δεν μας πάει η Ισπανιά, αλλά ούτε κι η Τουρκία
Η Ισπανία νίκησε την Ελλάδα για 4η φορά σε νοκ-άουτ παιχνίδι και 6η από το 2006 αν υπολογίσουμε τα ματς των ομίλων του 2007 και του 2008.
Όσο για τον αποκλεισμό; Είναι η πρώτη φορά μετά το Ευρωμπάσκετ του 2001 (που είχε γίνει και πάλι στην Τουρκία) που καταλήγει πίσω από την 5η θέση.
Οπότε μπορεί να πει κανείς (και) εκ αποτελέσματος ότι η ήττα από τη Ρωσία ήταν μια κακή επιλογή, μια κακή σκέψη κι ας ελπίσουμε όλοι μια κακή παρένθεση.
Η εξέλιξη του αγώνα
Η Ισπανία μπορεί να θεωρείται ο κακός δαίμονας, ωστόσο, η Ελλάδα ήταν αυτή που μπήκε με... φόρα στο παρκέ, έτοιμη για όλα. Το αρχικό 4-0 και το μετ' έπειτα 6-2 έδειξαν τις προθέσεις της ομάδας του Γιόνας Καζλάουσκας, που δεν φοβήθηκε το ρυθμό των Ιβήρων, αλλά αντίθετα προσπάθησε να παίξει σε μεγάλη ταχύτητα. Και τα κατάφερε, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του αγώνα.
Οι διεθνείς επιτέθηκαν με δύναμη στο καλάθι και κατάφεραν να βρουν διαδρόμους για να πετύχουν εύκολα λέι-απ, ή κοντινά σουτ. Κάπως έτσι άρχισαν με 8/10 δίποντα το παιχνίδι, χωρίς να έχουν σουτάρει ούτε ένα τρίποντο. Παρόλα αυτά προηγήθηκαν με 17-11, πριν αρχίσουν οι αλλαγές.
Οι κακές επιλογές διαδέχτηκαν η μια την άλλη κι οι αναπληρωματικοί του Σέρτζιο Σκαριόλο (ειδικά ο δαιμόνιος Ραούλ Λόπεζ) άλλαξαν τη ροή του αγώνα. Ο τελευταίος με τρίποντο έφερε την ομάδα του για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 20-19, το οποίο έκανε 22-19 στη λήξη της περιόδου με τυχερό φόλοου ο Φελίπε Ρέγιες.
Άμυνα ζώνης και κούραση
Στο δεύτερο δεκάλεπτο η "φούριας ρόχας" κατάφερε να επιβάλει τον ρυθμό της, χρησιμοποιώντας από νωρίς μια άμυνα ζώνης (2-3) αρκετά επιθετική. Χάρις σε αυτή, αλλά και τους Ρούμπιο-Βάσκεζ οι Ισπανοί προηγήθηκαν με 28-21, πριν δώσει την απάντηση του ο Νίκος Ζήσης. Με δύο συνεχόμενα σουτ ο 27χρονος γκαρντ μείωσε αμέσως τη διαφορά (28-25), δίνοντας το σύνθημα για αντεπίθεση.
Ο Σχορτσιανίτης βρήκε τον τρόπο να νικήσει την αντίπαλη άμυνα (δύο και τρεις αμυντικοί "έπεφταν" πάνω του κάθε φορά που ακουμπούσε τη μπάλα) κι έτσι οι διεθνείς μείωσαν σε 30-29, αναγκάζοντας τον Ιταλό προπονητή να αλλάξει άμυνα.
Ο Ρούμπιο ήταν άστοχος, αλλά παρόλα αυτά οι Ισπανοί μπόρεσαν με ένα τρίποντο του Ναβάρο κι ένα καλάθι του Γκασόλ να ξεφύγουν και πάλι (35-29). Στη συνέχεια, δε, εκμεταλλεύτηκαν το μπόνους των βολών και έκαναν το 37-29, "φορτώνοντας" μάλιστα τον Βασίλη Σπανούλη με 3ο φάουλ στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου, το οποίο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 37-31.
Ελληνικό προβάδισμα
Οι ανάσες κατά την ανάπαυλα αποδείχτηκαν ευεργετικές για τους διεθνείς, που είχαν παρασυρθεί σε έναν πολύ γρήγορο ρυθμό σε άμυνα κι επίθεση. Πιο "φρέσκοι" οι παίκτες του Καζλάουσκας μπήκαν και πάλι δυναμικά στο νέο δεκάλεπτο. Με τρίποντο του Αντώνη Φώτση μάλιστα η Ελλάδα πέρασε μπροστά στο σκορ με 38-37 στο 22'. Το πρώτο εύστοχο σουτ από τα 6.25 ουσιαστικά... έσπασε το ρόδι κι αποτέλεσε το έναυσμα για τη συνέχεια.
Ο Διαμαντίδης ευστόχησε σε δύο συνεχόμενα τρίποντα, ο Σχορτσιανίτης έδωσε μεγάλη ενέργεια στην άμυνα κι έτσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προηγήθηκε ακόμη και με 6 πόντους (49-43 και 51-45). Η κούραση, ωστόσο, άρχισε να κάνει και πάλι έκδηλα τα σημάδια της και σε συνδυασμό με την άμυνα ζώνης επέτρεψε στους Ισπανούς να μπουν ξανά στο παιχνίδι.
Ο Σέρχιο Γκιουλ αποδείχτηκε "κλειδί" από τον πάγκο κι ήταν αυτός που έκανε στον αιφνιδιασμό το 52-51, που ήταν και το σκορ της τρίτης περιόδου.
Την κράτησε ο Διαμαντίδης
Ο Διαμαντίδης συνέχισε το προσωπικό του κρεσέντο (σ.σ σαν να ήταν... δύο με το γαλανόλευκο Νο13 στο γήπεδο) και μαζί με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη κράτησαν την Εθνική μες στο παιχνίδι (58-56 στο 34'), την ώρα που οι Ίβηρες συνέχισαν να αμύνονται με ζώνη και να παίζουν χωρίς τους Ναβάρο-Γκασόλ-Ρούμπιο που κάθισαν στον πάγκο.
Οι αναπληρωματικοί, άλλωστε, του Σκαριόλο έκαναν μεγάλη ζημιά στην Εθνική ομάδα, που όσο συνεχιζόταν το παιχνίδι έπαιρναν ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέσω της άμυνας ζώνης. Στο τελευταίο πεντάλεπτο, δε, ο Ρούντι Φερνάντες πήρε την κατάσταση στα χέρια του και έστειλε με προσωπικές ενέργειες τους Ισπανούς στο μπόνους των βολών.
Πάλεψε ως το τέλος
Παράλληλα δύο άστοχα τρίποντα του Φώτση κι ένα κλέψιμο του Ρούμπιο έδωσαν τη δυνατότητα στη "φούριας ρόχας" να προηγηθεί με 67-57 στο 38' την ώρα που οι επιλογές των διεθνών είχαν αρχίσει να γίνονται από γρήγορες... βιαστικές. Ένα τρίποντο του Σπανούλη κι ένα γκολ-φάουλ του Σχορτσιανίτη μείωσαν σε 70-63.
Οι Ισπανοί στα τελευταία 90'' εκμεταλλεύτηκαν τις βολές, αλλά και τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο που είχε γίνει ο πρωταγωνιστής των "Ταύρων" στα τελευταία αυτά λεπτά.
Η Ελλάδα, όμως, δεν τα παράτησε. Ένα γκολ-φάουλ του Σχορτσιανίτη έκανε το 72-66, για να ακολουθήσουν δύο άστοχες βολές του Ρέγιες κι ένα καλάθι του Σπανούλη για το 72-68.
Οι διεθνείς βιάστηκαν, ωστόσο, να κάνουν φάουλ, καθώς θα μπορούσαν να ρισκάρουν την άμυνα έχοντας προηγουμενώς "ροκανίσει" αρκετή από την επίθεση του αντιπάλου. Το αποτελέσμα ήταν 2/2 βολές του Ρούμπιο (74-68).
Εκεί ουσιαστικα κρίθηκε το παιχνίδι, καθώς οι Ζήσης (τρίποντο), Διαμαντίδης (βολές) και Φώτσης (κάτω από το καλαθι) ήταν άστοχοι, με αποτέλεσμα ο Ναβάρο στα 26'' να κάνει το 76-68.
Το παιχνίδι απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα στα τελευταία 16'', πριν ηχήσει η κόρνα της λήξης με το 80-72.
Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 22-19, 37-31, 52-51, 80-72
Ισπανία (Σέρτζιο Σκαριόλο): Μουμπρού 3 (1), Βάσκεζ 6, Γκιουλ 9 (1), Γκασόλ 4, Γκαρμπαχόσα 5 (1), Λόπεζ 5 (1), Ναβάρο 22 (2), Ρέγιες 6, Ρούμπιο 6, Φερνάντες 14 (2).
Ελλάδα (Γιόνας Καζλάουσκας): Καλάθης 1, Περπέρογλου, Ζήσης 16, Πρίντεζης, Τσαρτσαρής, Μπουρούσης 2, Διαμαντίδης 16 (3), Σπανούλης 12 (1), Φώτσης 12 (3), Σχορτσιανίτης 13.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου