Τελευταία Νέα

30/10/10

ΑΕΛ-Ξάνθη 3-0


Ο τεχνικός των γηπεδούχων, Γιάννης Παπακώστας, γνώριζε εκ των προτέρων ότι πιθανή βαθμολογική απώλεια θα... βύθιζε την ομάδα του στο βαθμολογικό πίνακα και η υπόθεση σωτηρία θα ήταν πολύ δύσκολη στη συνέχεια του πρωταθλήματος.


Το ίδιο ίσχυε και για τον συνάδελφό του, Γιώργο Παράσχο. Λάρισα και Ξάνθη πριν τη μεταξύ τους αναμέτρηση ισοβαθμούσαν με έξι βαθμούς (κοντά) στον πάτο της κατάταξης.

Όποιος νικούσε θα έπαιρνε το οξυγόνο του αντιπάλου του. Τειλικά, εκείνοι που θα βρίσκονται... διασωληνωμένοι στην εντατική θα είναι οι παίκτες της Skoda Ξάνθης, αφού δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, εν αντιθέσει με τους γηπεδούχους που από την αρχή έδειξαν την καθολική τους υπεροχή, πετυχαίνοντας δυο τέρματα σε μόλις έξι λεπτά.

Τα τρία κλειδιά της νίκης της Λάρισας ήταν η προσοχή στη άμυνα, το συμπαγές κέντρο και οι άριστοι συνδυασμοί στην επίθεση.

Ο Νταμπίζας ήταν πραγματικός ηγέτης στα μετόπισθεν, καθώς δεν δίσταζε να πέφτει πάνω στην μπάλα, ώστε εκείνη να μη φτάνει καν στον Αμπάρη. Οι Ιγκλέσιας-Ρομέου τα έκαναν όλα στο γήπεδο (έκοβαν, έτρεχαν, δημιουργούσαν) και ο Κανόμπιο εκτός από το ότι κρατούσε την μπάλα εκτελούσε με την πρώτη ευκαιρία που του δινόταν.

Στο 18' οι "βυσσινί" εκμεταλλεύτηκαν το αριθμητικό τους πλεονέκτημα - προηγουμένως είχε αποχωρήσει τραυματισμένος ο Φλίσκας - με τον Κουζέν, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και κέρδισε την ανατροπή από τον Μπέρτο.

Ο Κανόμπιο ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι και ο Ουρουγουανός δεν έχασε την ευκαιρία να πετύχει το πρώτο του τέρμα με τη Λάρισα.

Στο 26' ο Ματίας Ιγκλέσιας με δυνατό δεξί σουτ έστειλε την μπάλα στη δεξιά πλευρά της εστίας του Γκσπούρνινγκ, διπλασιάζοντας τα τέρματα των γηπεδούχων και κλειδώνοντας παράλληλα τη νίκη-σωτηρία. Στο δεύτερο μέρος ο Κανόμπιο πήρε την ασίστ από τον πεισματάρη Μετίν και μέσα από την περιοχή με εξαιρετικό πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

Λάρισα (Γιάννης Παπακώστας):
Αμπάρης, Βενετίδης (58' Κατσιαρός), Νταμπίζας, Ταυλαρίδης, Σίμιτς, Κουζέν, Αμπουχατζίρα (46' Μετίν), Ρομέου, Βελάσκο (12' Ταλ), Κανόμπιο, Ιγκλέσιας.

SKODA Ξάνθη (Γιώργος Παράσχος): Γκσπούρνινγκ, Μπέρτος, Στιούαρτ, Βάλλας, Γκλέισον, Αντεφέμι, Φλίσκας (18' Κωστούλας), Βασιλακάκης (52' Μπούγκα), Κατόνγκο (68 ' Κιντάνα), Πόι, Έλινγκτον.

Διαιτητής: Παππάς (Αθηνών).

Βοηθοί: Τρύφων (Δράμας), Γούκος (Ηπείρου).

Γκολ: 19', 54' Κανόμπιο πεν., 27' Ιγκλέσιας, 54'.

Κίτρινες κάρτες: 25΄Γκλέσιας, 36' Βάλλας, 39' Νταμπίζας, 74' Κανόμπιο, 90' Αντεφέμι.

Κόκκινες κάρτες: -

Γήπεδο: Αλκαζάρ.

Ο αγώνας

Ο Γιάννης Παπακώστας παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο τους Αμπάρη, Βενετίδη, Νταμπίζα, Ταυλαρίδη, Σίμιτς, Κουζέν, Αμπουχατζίρα, Ρομέου, Βελάσκο, Κανόμπιο και Ιγκλέσιας, ενώ ο Γιώργος Παράσχος τους  Γκσπούρνινγκ, Μπέρτο, Στιούαρτ, Βάλλα, Γκλέισον, Αντεφέμι, Φλίσκα, Βασιλακάκη, Κατόνγκο, Πόι, Έλινγκτον. Συνολικά οχτώ Έλληνες στον αγωνιστικό χώρο, τέσσερις από κάθε ομάδα.

Το μυαλό των 22 ποδοσφαιριστών ήταν στραμμένο μόνο στη νίκη. Όμως, εκείνοι που το απέδειξαν ήταν οι γηπεδούχοι, καθώς από την αρχή μέχρι το τέλος δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να... σηκώσουν κεφάλι.

Με πίεση σε όλους τους χώρους του γηπέδου, άριστους συνδυασμούς στην επίθεση και απόλυτη ευστοχία οι γηπεδούχοι έφτασαν στη δεύτερη φετινή τους νίκη.

Μόλις στο 12' Ο Βελάσκο αποχώρησε από το ματς, δίνοντας την θέση του στον Ταλ. Τα πρώτα 15 λεπτά ήταν υποτονικά, καθώς και οι δυο ομάδες προσπαθούσαν να βρουν τα πατήματά τους στο γήπεδο. Φάσεις δεν υπήρχαν, αλλά ο τραυματισμός του Φλίσκα (μπήκε στην θέση του ο Κωστούλας στο 18') στο  έμελλε να αποτελέσει καθοριστικός ώστε η ομάδα του να χάσει τον... μπούσουλα.

Ο Κουζέν μπήκε από την αριστερή πλευρά της αντίπαλης περιοχής και ο άπειρος Μπέρτος τον ανέτρεψε. Ο Ουρουγουανός Κανόμπιο ανέλαβε την εκτέλεση του του πέναλτι, ανοίγοντας το σκορ και πετυχαίνοντας παράλληλα το πρώτο του τέρμα με την βυσσινί φανέλα.



Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Ιγκλέσιας να χριστεί σκόρερ. Στο 27' με δυνατό σουτ του, έξω από την περιοχή του Γκσπούρνινγκ, η μπάλα κατέληξε στη δεξιά γωνία του τερματοφύλακα της Ξάνθης. Ο Πορτογάλος, σε όλο το ματς ήταν χάρμα οφθαλμών. Μάρκαρε, έκοβε, έβαλε και γκολ μαζί με τον Κανόμπιο ήταν ΜVP της ΑΕΛ.

Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε, οι Βενετίδης και Νταμπίζας αντίκρισαν την κίτρινη κάρτα, γεγονός που μαρτυρά το πάθος και την θέληση των γηπεδούχων για τη νίκη.

Οι φιλοξενούμενοι πίεσαν στο δίλεπτο 41'-43', χωρίς να καταφέρουν ωστόσο να κάνουν τον Αμπάρη να... ιδρώσει.

Οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τους παλμούς του Γιάννη Παπακώστα να είναι φυσιολογική κατάσταση, αντιθέτων με τον Γιώργο Παράσχο που έβλεπε ότι δεν μπορεί να  πάρει θετικό αποτέλεσμα από αυτό το ματς.

Μετίν-Κανόμπιο και... γκολ!


Στην επανάληψη τα πράγματα δεν άλλαξαν. Ο Αμπουχατζίρα που έπαθε πρόβλημα στον προσαγωγό έδωσε την θέση του στον Τουμέρ Μετίν.

Ο Τούρκος με την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο έδωσε ακόμα περισσότερη επιθετική πνοή στην ομάδα του.

Μόλις στο τρίτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου έδωσε την μπάλα στον Κανόμπιο, αλλά ο Ουρουγουανός καθυστέρησε μέχρι να φέρει την μπάλα στο καλό του πόδι (αριστερό) και στη συνέχεια το σουτ του κατέληξε στην αγκαλιά του Γκσπούρνινγκ.

Στο 54', όμως, ο συνδυασμός των δυο ποδοσφαιριστών είχε ευτυχή κατάληξη. Ο Μετίν έμεινε όρθιος από τα τραβήγματα του Αντεφέμι και στη συνέχεια έβγαλε την πάσα-ασίστ στον Κανόμπιο στο ύψος του πέναλτι, ο οποίος  έστειλε την μπάλα για δεύτερη φορά στον αγώνα στα αντίπαλα δίχτυα.

Παρόλο τα τρία γκολ, ο Παπακώστας αναγκάστηκε να κάνει και την τρίτη αλλαγή επειδή ποδοσφαιριστής του τραυματίστηκε. Μετά τους Βελάσκο και Αμπουχατζίρα και ο Βενετίδης αποχώρησε με τον Κατσιαρό να τον αντικαθιστά.

Η τελευταία αξιόλογη φάση σημειώθηκε στο 80' για λογαριασμό της ΑΕΛ. Ο Κουζέν μπήκε μέσα στην αντίπαλη περιοχή, πέρασε τους αντιπάλους του και έκανε ένα πολύ δυνατό σουτ, το οποίο σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Το σφύριγμα του κύριου Παππά βρήκε τους γηπεδούχους να νικητές μετά από από μια εξαιρετική εμφάνιση. Στην Ξάνθη η ήττα με 3-0 γέμισε ακόμα περισσότερο με προβληματισμούς τους ανθρώπους της ομάδας, οι οποίοι θα πρέπει να βρουν λύση με τη βαθμολογική συγκομιδή (έχουν μόλις 6 βαθμούς σε 8 αγωνιστικές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου