Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sentra 103,3" ανέφερε ακόμη ότι:"Εγώ ένα ξέρω ότι εμείς δεν διστάσαμε και τα χέρια μας να βάλουμε στην φωτιά και να ανοίξουμε αυτό το ζήτημα"
Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του Πάνου Μπιτσαξή:
Για την υπόθεση των «ύποπτων» αγώνων:
«Να μην προδικάζουμε τίποτα από πριν. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πράγματι σκιές μεγάλες οι οποίες θα πρέπει να διαλυθούν, κυρίως από την κατεύθυνση του συντεταγμένου ποδοσφαίρου, το οποίο αν θέλει να επιβιώσει από αυτές τις σκιές, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να τις διαλύσει και να οργανώσει την δραστηριότητα του σε μια υγιή βάση. Φυσικά χωρίς να βγάζουμε έξω τις ευθύνες της πολιτείας.
Υπάρχουν 39 παιχνίδια τα οποία σταδιακώς έχει αποστείλει η UEFA με διάφορους βαθμούς υπόνοιας. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι και τα 39 θα αποδειχθεί ότι είναι διεφθαρμένα ή ύποπτα. Οπωσδήποτε όμως είναι μια βαριά σκιά και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Σήμερα έβλεπα στην ειδησεογραφία φαινόμενα διαφθοράς στην FIFA.
Δεν ξέρω αν θα καταλήξει η έρευνα σε συμπεράσματα ή σε φορολογικά και ποινικά θέματα. Εγώ ένα ξέρω ότι εμείς δεν διστάσαμε και τα χέρια μας να βάλουμε στην φωτιά και να ανοίξουμε αυτό το ζήτημα. Έχει ζητηθεί από την εισαγγελία η ποινική διερεύνηση του θέματος».
Για το αν θα φτάσει μέχρι τέλους η υπόθεση:
«Η υπηρεσία ειδικών ελέγχων συνεχίζει με πολύ εντατικούς ρυθμούς προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του επαγγελματικού αθλητισμού και των οικονομικών του αθλητισμού. Δεν είναι όμως μόνο η Γ.Γ.Α. είναι και η ΕΠΟ που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Επειδή εγώ δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες ή να παραμυθιάζω τον κόσμο δεν είναι ένα θέμα το οποίο είναι εύκολο ο παράνομος στοιχηματισμός και οι προσημειωμένοι αγώνες.
Επομένως υπάρχει ένα πεδίο δύσκολα εξιχνιάσιμης εγκληματικότητας. Ένα είναι το ζήτημα ότι εμείς το ψάχνουμε, ενώ πριν από εμάς υπήρχε ένα πέπλο σιωπής. Τώρα δεν υπάρχει πέπλο σιωπής, υπάρχει κάθε μέρα η πεποίθηση ότι τα πάντα ερευνώνται και δεν μπαίνει τίποτα κάτι κάτω από το χαλί».
Για την συνάντηση με τον κύριο Καπελέρη:
«Υπήρχε μια συνάντηση εργασίας για μια αμοιβαία συνεργασία στα θέματα αυτά».
Για την λεγόμενη από τα ΜΜΕ καθυστέρησης της αποστολής του φακέλου με τα «ύποπτα» ματς από την ΕΠΟ:
«Δεν αποδίδω ιδιαίτερη σημασία, είναι υπερβολικά τα γραφόμενα. Έχουν διαβιβαστεί στην εισαγγελία με τρεις μηνυτήριες αναφορές τον Δεκέμβριο του 2009, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2010, εικοσιτέσσερα συνολικά παιχνίδια. Αυτά ονομάστηκαν στην δημοσιογραφική γλώσσα ως φάκελοι αλλά στην πραγματικότητα ερχόντουσαν ένα -ένα σταδιακά. Έτσι συγκεντρώθηκε λοιπόν ένας αριθμός παιχνιδιών στην ΕΠΟ το καλοκαίρι την στιγμή που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Μουντιάλ.
Επιπλέον υπάρχει και ένα θέμα νομικής μελέτης γιατί δεν κάνεις απλή διαβίβαση ενός θέματος στην εισαγγελία . Η διαβίβαση προς την εισαγγελία και η υποβολή μιας μηνυτήριας αναφοράς είναι πολύ σοβαρή ενέργεια. Γίνεται λοιπόν και μια νομική ανάλυση των φακέλων, δεν σημαίνει ότι κάθε χαρτί που παίρνεις το στέλνεις στην εισαγγελία. Κοιτάς αν έχει σοβαρότητα και αν αυτό το χαρτί συνιστά απλή ένδειξη τέλεσης εγκλήματος για να το στείλεις στην εισαγγελία».
Για το μέχρι που μπορεί να φτάσει η υπόθεση:
«Προφανώς όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Ο τελευταίος άνθρωπος που θα προδικάσει το αποτέλεσμα μιας εν εξέλιξη έρευνας θα είμαι εγώ. Η έρευνα αυτή είναι πολύπτυχη. Αφορά πολλούς τομείς όπως προ συνεννοημένα παιχνίδια και θέματα φορολογικά . Τα φορολογικά δεν είναι τόσο άχρωμα όσο κάποιος πιστεύει. Οι έρευνες είναι πολύπτυχες και καμιά φορά οι φορολογικές συνέπειες μπορεί να είναι και σοβαρότερες από τις ποινικές συνέπειες».
Για το αν θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου με τις ενέργειες αυτές:
«Δεν εκτιμώ ότι με τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, αποκαθίσταται η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Η αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως βλέπεται από τις καθημερινές εξελίξεις κυρίως βάλλεται από τους ίδιους τους παράγοντες. Αυτό είναι σημαντικό ζήτημα για το ίδιο το ποδόσφαιρο. Η ΓΓΑ δεν ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο διότι υπάρχει και ο υπόλοιπος ελληνικός αθλητισμός τον οποίο δεν βαρύνουν αυτές οι σκιές και αποδεικνύει καθημερινά ότι στέκεται όρθιος σε πολλά επίπεδα.
Πριν λίγες ημέρες είδαμε τρεις κωπηλάτες μας να γυρνούν με μετάλλιο, σημαντικότατη διάκριση για τον ελληνικό αθλητισμό. Επομένως η υπερδιόγκωση αυτών των φαινομένων ότι ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός σχετίζεται με φαινόμενα παράνομου στοιχηματισμού αγώνων ή φαινομένων διαφθοράς αδικεί το συνολικό εθνικό αθλητικό γίγνεσθαι».
Για την μετακίνηση των οπαδών:
«Το ποδόσφαιρο μαζεύει τον κύριο όγκο των φιλάθλων, αλλά δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να σας πω ότι φέτος η βασική μας επιδίωξη είναι να βγάλουμε μια - δυο ομάδες στους 32 του UEFA. Η επιδίωξη μας είναι να προκριθούμε στα τελικά του Euro. Είχαμε μια παρουσία στα προκριματικά του παγκόσμιου κυπέλλου, ενώ άλλα αθλήματα στον χώρο του αθλητισμού έχουν τεράστιες επιτυχίες. Αντιλαμβάνομαι ότι εκατομμύρια Έλληνες αγαπούν το ποδόσφαιρο. Αυτό δεν θέλουμε να το αλλάξουμε. Κάθε άλλο, έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν.
Από εκεί και πέρα όμως, η αξιοπιστία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου εξαρτάται κυρίως από τους θεσμούς του ίδιου του ποδοσφαίρου. Ή θέλουμε αυτοδιοίκητο ή θέλουμε κρατικοδίαιτο ποδόσφαιρο. Ή παπάς - παπάς, ή ζευγάς- ζευγάς. Ο λόγος που ανακατευόμαστε εμείς είναι ότι μας ενδιαφέρει η γενικότερη ευρυθμία του επαγγελματικού αθλητισμού.
Και βεβαίως, επαγγελματικός αθλητισμός με τέτοιες σκιές δεν μπορεί να υπάρξει. Υπονομεύει ακόμα και τις σημαντικές επενδύσεις οι οποίες γίνονται στον χώρο του ποδοσφαίρου, οι οποίες είναι πραγματικά σημαντικές και τις βλέπεται χρόνο με τον χρόνο να αναπτύσσονται. Για παράδειγμα το γήπεδο της Λάρισας, η προοπτική του γηπέδου της ΆΕΚ, τα χρήματα τα οποία πέφτουν στις ομάδες και λοιπά».
Για το θέμα με τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις των φιλάθλων:
«Με αυτήν ακριβώς την αντιπαράθεση, της όποιας κριτικής δέχεται κανείς από τον οπαδικό τύπο για αυτές τις αποφάσεις, το κλειδί είναι απλό. Η κοινή λογική, η κοινή πείρα και το δημόσιο συμφέρον. Για εμάς αυτή την στιγμή, το προέχων δεν είναι η μετακίνηση των οπαδών, αλλά η ασφάλεια και η ειρήνη των πολιτών. Αυτό το έχω ξεκαθαρίσει πάρα πολλές φορές».
Για το ότι δεν έχει πάρει μια οριστική και τελεσίδικη απόφαση για το θέμα των μετακινήσεων:
«Την πήραμε πέρσι με την συναίνεση της Σούπερ Λίγκας, για όλο τον δεύτερο γύρο της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Αυτό ήταν αναγκαίο να γίνει, ενόψει της έκτασης των φαινομένων βίας, που παρατηρούσαμε την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο στα Ελληνικά γήπεδα.
Δεχτήκαμε σφοδρότατη κριτική για αυτή την απόφαση, αλλά την θεωρώ σωστή και απόλυτα επιβεβλημένη, και θεωρώ ότι απέτρεψε πάρα πολλά. Πάντα υπάρχει όμως η αρχή του μέτρου και η αρχή της αναλογίας. Κανένας δεν είναι υπέρ των διαταγών με την οποία θα απαγορεύεις σε κάποιον να παρακολουθήσει την ομάδα του. Βεβαίως και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να πάει να παρακολουθήσει την ομάδα του.
Είπαμε ότι φέτος ανάλογα με την έκταση και τα φαινόμενα τα οποία βλέπουμε και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον θα παίρνουμε αποφάσεις κατά περίπτωση. Η απόφαση την οποία λέτε, δεν δικαιολογείται από τις περιστάσεις. Δηλαδή λέω ότι φέτος, καλώς ή κακός, αν και είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλάμε, βλέπουμε ότι έχουμε μια πρόοδο μέχρι στιγμής. Δεν τολμώ να το πω γιατί είναι εύθραυστη και δεν ξέρω αν είναι προσωρινή.
Σίγουρα έχει γίνει τεράστια προσπάθεια και από την πλευρά της Αστυνομίας και υπάρχει γενικά καλύτερη εικόνα που δεν δικαιολογεί γενικές απαγορεύσεις μετακινήσεων. Είναι η ένατη αγωνιστική επί οκτώ αγώνες έχουμε ήδη 80 παιχνίδια. Είχαμε φαινόμενα, και μάλιστα εκτός γηπέδου σε τρεις αγώνες. Δεν δικαιολογείται να πάρουμε κάποιο γενικό μέτρο, έτσι όπως είναι τα πράγματα αυτά την στιγμή».
Για την άποψη του για τα όσα συμβαίνουν γενικά στη SuperLeague με τους προέδρους ορισμένων ομάδων:
«Δεν πρόκειται να κάνω καμία συγκεκριμένη ειδική τοποθέτηση. Αυτό που έχω να σας πω είναι το εξής. Ξεκίνησε ένα πρωτάθλημα το οποίο είχε την στόφα και τα χαρακτηριστικά ενός συναρπαστικού πρωταθλήματος. Είδαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο σε ορισμένες περιπτώσεις φέτος, και αποτελέσματα απρόσμενα τα οποία δείχνανε ότι το πρωτάθλημα γίνεται ανταγωνιστικό. Ήδη αυτή τη στιγμή εξελίσσεται το πρωτάθλημα όπως το έχουμε συνηθίσει.
Δηλαδή δύο ομάδες, άντε τρεις, διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή. Από εκεί και πέρα, αν οι ίδιοι οι παράγοντες εμπεδώνουν την πεποίθηση στον κόσμο ότι πρόκειται για ένα πρωτάθλημα παρασκηνίου, γιατί και το προηγούμενο ήταν πρωτάθλημα παρασκηνίου,αναλαμβάνουν και την ευθύνη και τις συνέπειες των όσων λένε ως προς την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων».
Για το αν υπάρχει περίπτωση να συγκαλέσει σύσκεψη για να μπορέσει να ηρεμήσει το κλίμα, και να συνεχιστεί το πρωτάθλημα με ήσυχο τρόπο:
«Θα γίνει αυτό προς το τέλος του πρώτου γύρου. Και με τους παράγοντες και την ΕΠΟ και τους παίκτες και όλους τους φορείς όπου αγαπούν το ποδόσφαιρο και δείχνουν ενδιαφέρον για την αξιοπιστία του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου