Τελευταία Νέα

30/5/11

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 78-66 (2-0)


Μπαίνοντας αφηνιασμένος στο β' ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός επικράτησε για δεύτερη φορά του Ολυμπιακού με σκορ 78-66 κι έκανε το 2-0 απέχοντας πλέον μία νίκη από το πρωτάθλημα.


Μπορεί ο Παναθηναϊκός να ήταν γηπεδούχος, αλλά ο Ολυμπιακός μπήκε αποφασισμένος στο παρκέ να διεκδικήσει τη νίκη και να ισοφαρίσει.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός σούταρε 20 βολές, ενώ συνολικά δοκίμασε 31 (!), σε αντίθεση με τους Πειραιώτες που είχαν μόλις 4 στο πρώτο μέρος και 7 (!) σε ολόκληρο ματς. 

Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν τον έλεγχο του αγώνα σε όλο το πρώτο ημίχρονο ωστόσο στην επανάληψη οι παίκτες του Ομπράντοβιτς μπήκαν πιο αποφασισμένοι στο παρκέ και κατάφεραν να γυρίσουν το ματς.

Πως; Με όπλο την άμυνα τους φυσικά, καθώς στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι έτρεξαν ένα επιμέρους 41-23. Η αφύπνιση του Διαμαντίδη ήταν καθοριστική, ενώ το τρίποντο του Σάτο στο 35' σχεδόν σφράγισε τη νίκη.

Περίπου ενάμιση λεπτό από το τέλος ορισμένοι που δεν έχουν θέση στα γήπεδα, άρχισαν να πετούν αντικείμενα και για λίγα δευτερόλεπτα το παιχνίδι ήταν στον αέρα. Ένα λέι απ από τον Νικ Καλάθη που ήταν και πάλι πολύ θετικός και τελείωσε το ματς με 9 πόντους, τέσσερα ριμπάουντ και ισάριθμες ασίστ έγραψε το τελικό 78-66.

Το δίδυμο των Μπατίστ και Διαμαντίδη οδήγησαν και πάλι την ομάδα τους έχοντας 19 και 15 πόντους αντίστοιχα, ενώ από τους "ερυθρολεύκους" ξεχώρισαν οι Μαυροκεφαλίδης, Σπανούλης με 14 πόντους έκαστος.

Ο αγώνας:

Με τους Διαμαντίδη, Τέπιτς, Σάτο, Φώτση και Μπατίστ ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός ο οποίος πλέον είχε αυτός το άγχος, προκειμένου να διατηρήσει το αήττητο στην έδρα του και φάνηκε εξαρχής μία νευρικότητα στο παιχνίδι του. Έτσι, λοιπόν ο Ολυμπιακός βρήκε την ευκαιρία να "χτυπήσει" μέσα από τη ρακέτα με τους Μαυροκεφαλίδη, Μπουρούση (οι Παπανικολάου, Σπανούλης, Γκόρντον ολοκλήρωναν την πεντάδα).

Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού με τρίποντο έγραψε το 2-9 στα 4.30'' μετά την έναρξη του αγώνα και ο Ομπράντοβιτς κάλεσε σε τάιμ άουτ. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός έπαιζε καλή άμυνα με αποτέλεσμα να βρίσκει ξεμαρκάριστους τους ψηλούς του. Με τους Σάτο και Νίκολας, ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 6-11, όμως ο Μαυροκεφαλίδης ήταν σε μεγάλη μέρα και έκανε το 6-13 στο 7'.

Τα λάθη όμως του Παναθηναϊκού (5 στον αριθμό) έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να ξεφύγει ακόμα περισσότερο και να βρεθεί στο +9 (10-19) μετά από καλάθι του Παπανικολάου στα 38'' πριν το τέλος. Ο άσος του Ολυμπιακού έκανε καλό ματς και αμυντικά και τελικά η ομάδα του ολοκλήρωσε το δεκάλεπτο προηγούμενη με 19-12.

Καλή άμυνα και Σπανούλης!

Στο β΄δεκάλεπτο ο Ομπράντοβιτς πέρασε στο παρκέ τους Μάριτς και Καλάθη οι οποίοι έδωσαν πνοή στον Παναθηναϊκό και σε συνδυασμό με το εύστοχο τρίποντο του Νίκολας (το πρώτο για τον Παναθηναϊκό μετά από 4 άστοχες προσπάθειες), έφεραν το ματς στο καλάθι (17-19). Πάντως, στο 12' οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με καλάθι και φάουλ του Γλυνιαδάκη (17-22).

Ο Τεόντοσιτς χρεώθηκε με τεχνική ποινή γιατί είπε σε έντονο ύφος κάτι στον Καλάθη και μετά τις βολές που εκτέλεσε ο Διαμαντίδης, ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε σε 24-24 στο 13' με ωραία προσπάθεια του Μάριτς. Πάντως, ο Σπανούλης με πέντε προσωπικούς του πόντους έδωσε και πάλι διαφορά πέντε πόντων στην ομάδα του (24-29), η οποία ξέφυγε και με 7 (26-33). Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός νευρικός είχε 0/4 βολές και τον Σάτο με τρία φάουλ.

Ο Ολυμπιακός μετά το τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς μπήκε στο παρκέ πιέζοντας σε όλο το παρκέ, όμως οι γηπεδούχοι κατάφεραν με σερί 5-0 να μειώσουν στο 17' με τον Φώτση (33-35). Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς εκμεταλλεύτηκε την κακή κυκλοφορία της μπάλας και τις χαμένες βολές των αντιπάλων της και ξέφυγε με 10 πόντους (33-43) χάρη στα σουτ έξω από τα 6.75μ. των Έρτσεγκ και Σπανούλη.

Πάντως, ο Ολυμπιακός παρά τις προσπάθειες των "πράσινων" που τελείωσαν το ημίχρονο με 2/7 τρίποντα και 13/20 βολές να μειώσουν έφυγε για τα αποδυτήρια στο +6 (37-43) δείχνοντας να ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα. 

Το γύρισε με Διαμαντίδη.

Για την προθέρμανση πριν την έναρξη του β΄ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός βγήκε μόλις 3.30'' πριν την έναρξη του αγώνα, συνεπώς αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Ομπράντοβιτς είχε πολλά να πει στους παίκτες του. Οι φωνές (πιθανολογούμε) του Σέρβου προπονητή πάντως έφεραν αποτέλεσμα, καθώς οι γηπεδούχοι όχι μόνο μείωσαν με το ξεκίνημα της γ' περιόδου, αλλά πήραν και το προβάδισμα με τον Μπατίστ να κάνει το 46-45 στο 23'.

Η αγωνιστική άνοδος του Παναθηναϊκού οφείλονταν κυρίως στον Διαμαντίδη που μπήκε στο παρκέ πιο αποφασισμένος και πήρε ενέργειες, δίνοντας ανάσες στην ομάδα του. Την ίδια ώρα πάντως ο Ολυμπιακός βρήκε λύσεις από τους ψηλούς του και κατάφερε να αντισταθεί στην αντεπίθεση των γηπεδούχων παραμένοντας σε απόσταση αναπνοής (50-49, 52-51). Μέσα σε 45'' πάντως άλλαξε το μομέντουμ του αγώνα και με δύο τρίποντα των Νίκολας και Φώτση ο Παναθηναϊκός ξέφυγε στο 1.34'' πριν το τέλος του δεκαλέπτου με 58-53.

Το τάιμ άουτ ήταν επιβεβλημένο για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς που το ζήτησε και ανέκοψε το ρυθμό του Παναθηναϊκού, ενώ λίγο νωρίτερα είχε περάσει στο παρκέ τον Παπαλουκά. Ο τελευταίος με τρίποντο έγραψε το 60-58 του 30ού λεπτού φέρνοντας ουσιαστικά και πάλι το ματς στα ίσα.

Ντέρμπι αλλά και +12 στο τέλος.

Για το τυπικό του θέματος πάντως ισοφάρισε ο Μπουρούσης με το ξεκίνημα του δ' δεκαλέπτου σε 60-60 και ήταν φανερό ότι άλλο ένα ντέρμπι θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Στο 31' είχαμε νεύρα ανάμεσα σε Τσαρτσαρή και Σπανούλη με τον δεύτερο να χρεώνεται με τεχνική ποινή και τον παίκτη του Παναθηναϊκού να γράφει το 64-60 με βολές.

Ένα λεπτό αργότερα, ο Μπουρούσης κάρφωσε αλλά χωρίς την μπάλα, ο Τσαρτσαρής έκανε το λάθος, ενώ Σπανούλης και Νίκολας βρέθηκαν στο παρκέ σε μία διεκδίκηση της μπάλας. Το ματς είχε ανάψει για τα καλά και ο Μπατίστ κάρφωσε για το 67-60 όμως ούτε και τότε οι φιλοξενούμενοι τα παράτησαν. Μείωσαν σε 67-62 και στάθηκαν άτυχοι σε ένα λέι απ με τον Γλυνιαδάκη. Στα 4.47'' πριν το τέλος του αγώνα ο Σάτο με τρίποντο έκανε το 70-68, ενώ αυτό που επιχείρησε στη συνέχεια ο Σπανούλης ήταν άστοχο.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε και στο +12 (74-62) και κάπου εκεί τελείωσαν όλα με τον Ολυμπιακό να χάνει διαδοχικές επιθέσεις και να μην μπορεί να μειώσει. Στο 1.13'' υπήρξαν νεύρα με κάποιους ανεγκέφαλους να πετούν αντικείμενα και το παιχνίδι να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Τα πνεύματα ηρέμησαν τελικά με τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει τη δεύτερη νίκη του.

Τα δεκάλεπτα: 12-19, 37-43, 60-58, 78-66.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 4, Μπατίστ 19, Φώτσης 5(1), Σάτο 7(1), Νίκολας 9(2), Τσαρτσαρής 6, Διαμαντίδης 15(1), Βουγιούκας 2, Καλάθης 9(1), Καϊμακόγλου 2.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 3(1), Γκόρντον 11(1), Σπανούλης 14(2), Πρίντεζης, Μπουρούσης 12, Κέσελ, Μαυροκεφαλίδης 14, Χαλπερίν, Γλυνιαδάκης 5, Παπανικολάου 2, Έρτσεγκ 3(1), Τεόντοσιτς 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου