Τελευταία Νέα

31/8/11

Ολυμπιακός : Έφτασε στην Αθήνα ο Πάμπλο Ορμπάιθ - το προφίλ του παίκτη από το Assist.gr!

Pablo Orbaizi Kaka (L) of Real Madrid competes for the ball with Pablo Orbaiz of Athletic Bilbao during the La Liga match between Athletic Bilbao and Real Madrid at the San Mames stadium on January 16, 2010 in Bilbao, Spain.


Στην Αθήνα έφτασε το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, Πάμπλο Ορμπάιθ και θα παρουσιαστεί επίσημα από την ΠΑΕ το μεσημέρι (15:00) της Τετάρτης (31/8).


Στην Αθήνα έφτασε ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης (30/8) το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, Πάμπλο Ορμπάιθ, ο οποίος θα παρουσιαστεί επίσημα από την πειραϊκή ΠΑΕ στα γραφεία της το μεσημέρι (15:00) της Τετάρτης (31/8).





Ο 32χρονος (6/2/1979) Βάσκος μέσος, Πάμπλο Ορμπάιθ, ήταν ευδιάθετος κατά την διάρκεια της άφιξης του στο "Ελ. Βενιζέλος", αλλά δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, καθώς δεν έχει υπογράψει ακόμα το νέο του συμβόλαιό με τον Ολυμπιακό. Αυτό θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης (31/8). Την ίδια ημέρα, στις 15:00, θα παρουσιαστεί επίσημα, μαζί με τον Τζαμέλ Αμπντούν. Ο Ισπανός χαφ θα αγωνιστεί στους ερυθρόλευκους με μορφή δανεισμού για μία σεζόν (με οψιόν αγοράς) από την Αθλέτικ Μπιλμπάο.


Το Assist.gr παρουσιάζει το προφίλ του Πάμπλο Ορμπάιθ:



ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ ΟΡΜΠΑΪΘ:


Τα πρώτα βήματα:


Ο Pablo Orbaiz Lesaka γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1979 στο Εγκές, ένα χωριό στην ευρύτερη περιοχή της Παμπλόνα, στο διαμέρισμα της Ναβάρα. Επτά χρόνια αργότερα, η οικογένεια Ορμπάιθ μετακόμισε στην πρωτεύουσα Παμπλόνα και λίγο αργότερα ο Πάμπλο γράφτηκε στις ακαδημίες της τοπικής Οσασούνα. Εκεί πέρασε από όλες τις βαθμίδες μέχρι το 1996, όταν υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τον σύλλογο και προωθήθηκε στη δεύτερη ομάδα, την Osasuna B, η οποία τότε αγωνιζόταν στην Segunda B.


Με τη φανέλα της Οσασούνα την περίοδο 1999-00.



Την ίδια χρονιά, ο τότε προπονητής της πρώτης ομάδας, Ράφα Μπενίτεθ, αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του με τους «μεγάλους» και έτσι ο Πάμπλο πήρε το βάπτισμα και στη Segunda División. Κάπως έτσι κύλησαν οι δύο πρώτες του σεζόν, με μοιρασμένες τις συμμετοχές του στην πρώτη και τη δεύτερη ομάδα. Το 1998-99 μονιμοποιήθηκε στους «μεγάλους» και την επόμενη χρονιά (1999-00), υπό τις οδηγίες του Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα, υπήρξε από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ανόδου στην Πριμέρα Ντιβισιόν.



Παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά και... τσαμπουκαλεμένος!




Ήδη από την πρώτη του χρονιά στην Οσασούνα Β, ο Ορμπάιθ κλήθηκε στην Εθνική Ισπανίας U17. Αποτέλεσε βασικό στέλεχος των «μικρών» της Furia Roja και τον Απρίλιο του 1999 ταξίδεψε με την Εθνική Ισπανίας U20 στη Νιγηρία για να συμμετάσχει στο Μουντιάλ Νέων. Ο Ινιάκι Σάεθ του έδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού ανάμεσα σε ονόματα όπως οι Τσάβι, Μαρτσένα, Κασίγιας, Γέστε και Γκάμπρι, εμπιστευόμενος την προσωπικότητα, τον ηγετικό του ρόλο στον χώρο του κέντρου και την αλματώδη εξέλιξή του.




Ο Ορμπάιθ, αρχηγός της Εθνικής Ισπανίας U20, σηκώνει το τρόπαιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του 1999.




Η μικρή «φούρια ρόχα» κατέκτησε τον τίτλο αήττητη με 5 νίκες και 2 ισοπαλίες, φτάνοντας για πρώτη φορά στην κορυφή ενός επίσημου παγκόσμιου τουρνουά. Μετά τη λήξη του τελικού, ο Πλατινί (αξιωματούχος τότε της ΟΥΕΦΑ), επισκέφθηκε τους Ισπανούς στα αποδυτήρια και τους ανακοίνωσε ότι στη βραδινή δεξίωση θα βραβευόταν ο Τσάβι ως ο κορυφαίος παίκτης του τουρνουά. Όταν όμως οι «πιτσιρικάδες» έφτασαν στο γκαλά, έμαθαν ότι το βραβείο θα πήγαινε τελικά στον Σεϊντού Κεϊτά. Ο Ορμπάιθ είπε τότε στους υπόλοιπους «πάμε να φύγουμε από εδώ» και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια κατέληξε να τρώει... πίτσα σε εστιατόριο του Λάγος!!!



Το Μπιλμπάο, ο Τσέτσου, η πρώτη ατυχία και ο Ερνέστο.




Το καλοκαίρι του 2000 ο Τσέτσου Ρόχο ανέλαβε τον πάγκο της Αθλέτικ και η διοίκηση των Βάσκων, ενθουσιασμένη από την πορεία του Ορμπάιθ, τον έφερε στο Μπιλμπάο. Ο Τσέτσου του έδωσε ευκαιρίες, χρόνο και συνέχεια, με αποτέλεσμα ο Πάμπλο να καθιερωθεί από την πρώτη του κιόλας χρονιά, έχοντας 27 συμμετοχές. Η επόμενη σεζόν κύλησε στο ίδιο μοτίβο (26 συμ.), ΤΟ 2002 κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ισπανίας των Ανδρών, αλλά η ατυχία παραμόνευε. Στις 4 Ιανουαρίου του 2003, η Σανταντέρ υποδέχτηκε στο «Σαρδινέρο» την Αθλέτικ για την 16η αγωνιστική της Πριμέρα.




Επίσημη φωτογράφιση της Αθλέτικ του 2000-01. Ο Ορμπάιθ όρθιος δεύτερος από αριστερά, ο Γέστε όρθιος πέμπτος από αριστερά και ο Βαλβέρδε καθιστός τέταρτος από δεξιά.



Στο 3ο λεπτό της επανάληψης, ο Ορμπάιθ τραυματίστηκε (ρήξη χιαστών στο αριστερό γόνατο) και έγινε αμέσως αλλαγή. Τέσσερις μέρες αργότερα ο παίκτης πληροφορήθηκε από τους γιατρούς ότι θα έχανε το υπόλοιπο της σεζόν και πως θα έμενε τουλάχιστον 6 μήνες εκτός γηπέδων. Ο Πάμπλο δεν το έβαλε κάτω, ολοκλήρωσε την αποθεραπεία του και επανήλθε δέκα μήνες αργότερα, στις 19 Οκτωβρίου, όταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε τον πέρασε αλλαγή στον αγώνα της Αθλέτικ με τη Βιγιαρεάλ. Ο Txingurri, που από το καλοκαίρι του 2003 ήταν ο νέος τεχνικός της Μπιλμπάο, δεν θέλησε να διακινδυνεύσει καθόλου και περίμενε υπομονετικά την επιστροφή του Ορμπάιθ.

Η «χρυσή» διετία του Txingurri.


Ο Βαλβέρδε έμεινε δυο χρόνια στην Αθλέτικ (2003-05) και ο Ορμπάιθ απέδωσε σε εκείνη την περίοδο το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του. Με δυο γεμάτες χρονιές (61 συνολικά συμμετοχές), αλλά και 8 ευρωπαϊκά παιχνίδια, ο Πάμπλο ήταν ο «εγκέφαλος» της Μπιλμπάο, ο μαέστρος του παιχνιδιού της μέσα στο γήπεδο. Η ωριμότητά του σε τόσο νεαρή ηλικία και οι αναμφισβήτητες ικανότητές του στον αγωνιστικό χώρο, προκάλεσαν το ενδιαφέρον μεγάλων συλλόγων, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Λίβερπουλ.

Ο Βαλβέρδε σουτάρει, ο Ορμπάιθ κάνει προβολή! Από οικογενειακό διπλό της Μπιλμπάο (2004).


Η συνεργασία του με τον Βαλβέρδε ήταν άψογη από κάθε άποψη. Ο Ορμπάιθ, χωρίς να φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ήταν ο πραγματικός ηγέτης μιας Μπιλμπάο που πρόσφερε απλόχερα θέαμα μετά από μια πενταετία μετριότητας. Μαζί με τον Γέστε και τον Ετσεμπερία αποτέλεσαν το τρίγωνο της δημιουργίας, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό στο Σαν Μαμές, τόσο στην Πριμέρα όσο και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Από τότε ο Πάμπλο ήταν παράδειγμα για όλους τους συμπαίκτες του, κυρίως δε για τα «λιονταράκια», τους νέους που προέρχονταν από τις ακαδημίες της Λεθάμα και ήθελαν να του μοιάσουν. 

Η δεύτερη ατυχία:


Μετά την αναχώρηση του Βαλβέρδε το καλοκαίρι του 2005, ο Ορμπάιθ συνέχισε να πρωταγωνιστεί στην Μπιλμπάο. Έχοντας την πιο γεμάτη σεζόν (2005-06) της καριέρας του (36 συμμετοχές), όλα έδειχναν ότι οι χιαστοί του 2003 ήταν μια μακρινή ανάμνηση. Όμως η ατυχία χτύπησε πάλι, αυτή τη φορά στις 3 Δεκεμβρίου του 2006 μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Στο 57ο λεπτό της συνάντησης μεταξύ της Ρεάλ και της Αθλέτικ, ο Ορμπάιθ έπαθε ρήξη χιαστών στο δεξί γόνατο. Φυσικά έχασε όλη τη χρονιά και η απουσία του συνοδεύτηκε από τις μαύρες στιγμές ενός πιθανού υποβιβασμού για πρώτη φορά στην υπεραιωνόβια ύπαρξη του συλλόγου.

Με τον Γιόσου Σαριέγκι σε προπόνηση της Μπιλμπάο (2006).


Επανήλθε σχεδόν 10 μήνες αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2007, απέναντι στη Σαραγόσα. Προπονητής ήταν πλέον ο Χοακίν Καπαρός, ο οποίος με τη σειρά του εμπιστεύτηκε τον Πάμπλο και του ξαναέδωσε θέση βασικού στην ομάδα. Οι συμπαίκτες του τον ψήφισαν ως τρίτο αρχηγό πίσω από τους Ετσεμπερία και Γέστε, αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά του, τη μεγάλη του προσπάθεια να επανέλθει και την αγωνιστικότητά του στους αγώνες και τις προπονήσεις. Μπορεί σιγά – σιγά να έχανε τα υψηλά στάνταρ απόδοσης των προηγούμενων χρόνων, όμως συνέχιζε να είναι απαραίτητο κομμάτι στο «παζλ» της Αθλέτικ.

Αρχηγός και «υποστολή σημαίας».


Το καλοκαίρι του 2010 ο Ετσεμπερία σταμάτησε το ποδόσφαιρο και ο Γέστε έφυγε για το Ντουμπάι και την Αλ Βασλ. Ο Ορμπάιθ πήρε το περιβραχιόνιο ως πρώτος αρχηγός και ηγήθηκε μιας απόλυτα πετυχημένης σεζόν. Με 26 συμμετοχές βοήθησε την ομάδα να τερματίσει στην 6η θέση της Πριμέρα Ντιβισιόν και να πάρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το εισιτήριο για το Europa League. Όμως η αλλαγή της διοίκησης μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου και τη νίκη του Γιόσου Ουρούτια, είχε ως αποτέλεσμα τη λύση της συνεργασίας με τον Καπαρός και την πρόσληψη στη θέση του προπονητή του Μαρσέλο Μπιέλσα.

Καταδιώκοντας τον Γέστε σε προπόνηση της Μπιλμπάο.


Ο Αργεντίνος τεχνικός συζήτησε με τον Ορμπάιθ τις προθέσεις του και του ξεκαθάρισε ότι δεν τον υπολόγιζε στα σχέδιά του για τη νέα χρονιά. Είχε έρθει η ώρα για την υποστολή της τελευταίας «σημαίας» της Μπιλμπάο από τη γενιά των 30άρηδων. Ο Βαλβέρδε φρόντισε για τα υπόλοιπα. Ζήτησε από τον φίλο του, Ουρούτια, τον δανεισμό του πρώην παίκτη του για να τον βάλει ξανά δίπλα στον Γέστε και να θυμίσει έτσι κάτι από τη χρυσή διετία του 2003-05. Οι φίλοι του Ολυμπιακού αξίζει να κάνουν λίγη υπομονή πριν βγάλουν συμπεράσματα. Κανείς από τους δυο δεν «γέρασε», ούτε ο Φραν, ούτε ο Πάμπλο. Η αξία τους και η επιλογή τους μπορούν να κριθούν μόνο μέσα στο γήπεδο. Πουθενά αλλού. 

Ο ΠΑΜΠΛΟ ΟΡΜΠΑΪΘ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:


Αρχική ενδεκάδα της Μπιλμπάο. Ο Ορμπάιθ μπροστά, δεύτερος από αριστερά, ο Γέστε όρθιος, δεύτερος από δεξιά (2009)


- Ο Πάμπλο Ορμπάιθ έχει ύψος 1.78 και βάρος 76 κιλά. Αγωνίζεται στη θέση του αμυντικού χαφ και το καλό του πόδι είναι το δεξί.

- Έχει αγωνιστεί σε 3 ομάδες μέχρι σήμερα: Club Atlético Osasuna B (1996-1998), Club Atlético Osasuna (1996-2000) και Athletic Bilbao (2000-2011).

- Έχει αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες της Ισπανίας: την Segunda B (1996-1998), την Segunda División (1996-2000) και την Primera División (1998-2010).

- Έχει 263 συμμετοχές στην Primera (10 γκολ), 69 στην Segunda (2 γκολ) και 27 στην Segunda B (2 γκολ). Συνολικά δηλαδή έχει παίξει σε 359 ματς ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

- Έχει 43 συμμετοχές στο ισπανικό Κύπελλο (3 γκολ) και 14 συμμετοχές στην Ευρώπη: 8 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και 6 στο Europa League.

- Έχει 20.106 (!) συνολικά λεπτά συμμετοχής στα 263 ματς που έχει παίξει στην Primera División. Επίσης έχει 5.639 συνολικά λεπτά συμμετοχής στα 69 παιχνίδια που έχει παίξει στην Segunda División.

- Το πρώτο του γκολ στην Primera División  το πέτυχε στις 11 Νοεμβρίου του 2001 εναντίον της Θέλτα, ενώ το τελευταίο του στις 4 Απριλίου του 2011 εναντίον της Αλμερία.

- Στα 263 παιχνίδια που έχει παίξει στην Primera División, ο Πάμπλο Ορμπάιθ έχει δεχτεί 80 κίτρινες κάρτες, ενώ έχει αποβληθεί 4 φορές. Στα 69 ματς που έχει παίξει στην Segunda División, έχει δεχτεί 16 κίτρινες κάρτες και έχει αποβληθεί 2 φορές.

- Έχει αγωνιστεί με τις μικρές Εθνικές ομάδες της Ισπανίας (U17, U18, U20 & U21), έχοντας 44 συνολικά συμμετοχές, ενώ έχει κληθεί 4 φορές στην Εθνική Ισπανίας των Ανδρών.

- Στην μέχρι τώρα καριέρα του έχει κατακτήσει ένα Μουντιάλ Νέων με την Εθνική Ισπανίας U20, όντας μάλιστα ο αρχηγός της ομάδας (1999).

Andoni Iraola: «Συνδυάζει αμυντικές και επιθετικές αρετές!»



Ο Άντονι Ιραόλα υπήρξε συμπαίκτης του Ορμπάιθ στην Μπιλμπάο την τελευταία οκταετία. Ο Ιραόλα μίλησε στο για το νέο απόκτημα των «ερυθρόλευκων» και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του Ορμπάιθ με τον Βαλβέρδε.

«Ο Πάμπλο διακρίνεται για την αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ομάδα, είναι άψογος επαγγελματίας, ένας πραγματικός αρχηγός. Οι σχέσεις του με τους συμπαίκτες του υπήρξαν πάντοτε αρμονικές, δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα στα αποδυτήρια, αντίθετα όλοι τον σέβονται και οι νεότεροι σε ηλικία τον θεωρούν παράδειγμα προς μίμηση. Η συμπεριφορά του όλα αυτά τα χρόνια μέσα και έξω από το γήπεδο αποτελούν σημείο αναφοράς για το ποδόσφαιρο στο Μπιλμπάο.

Σαν παίκτης συνδυάζει σε υψηλό επίπεδο αμυντικές και επιθετικές αρετές. Μπορεί να δημιουργήσει, να προωθηθεί, να αλλάξει το παιχνίδι, να βγάλει μακρινές μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Με την ίδια αποτελεσματικότητα μπορεί να μαρκάρει, να κόψει, να κλέψει μπάλες, να κάνει έξυπνα φάουλ. Το μεγάλο του προσόν είναι ότι διαβάζει το παιχνίδι όσο λίγοι και ελέγχει τον ρυθμό με μοναδικό τρόπο.

Σίγουρα η παρουσία του Βαλβέρδε έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην απόφασή του να πάει στην Ελλάδα. Η συνεργασία τους τη διετία που ο Ερνέστο ήταν προπονητής στην Αθλέτικ, υπήρξε άψογη, το ίδιο και η σχέση τους. Ο Ορμπάιθ θα βρει στον Ολυμπιακό και τον παλιό και πολύ καλό του φίλο, Φραν Γέστε, αλλά και άλλους παίκτες που έχουν θητεύσει στην Πριμέρα Ντιβισιόν, όπως ο Ιμπαγάσα και ο Ριέρα, οπότε είμαι σίγουρος ότι θα προσαρμοστεί πολύ πιο εύκολα και γρήγορα στο νέο του περιβάλλον».  

Javier Clemente: «Είναι ο μαέστρος της ομάδας!»



Ο Χαβιέρ Κλεμέντε υπήρξε προπονητής του Πάμπλο Ορμπάιθ στην Αθλέτικ Μπιλμπάο την περίοδο 2005-06. Η γνώμη του πρώην εκλέκτορα της Εθνικής Ισπανίας για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού.



«Μου προξενεί τεράστια έκπληξη που η Μπιλμπάο τον αφήνει να φύγει. Πιστεύω ότι είχε πολλά να προσφέρει ακόμα στην Αθλέτικ. Ο Ορμπάιθ έχει το ποδοσφαιρικό χάρισμα να γνωρίζει πώς να κατευθύνει τους συμπαίκτες του. Είναι ο μαέστρος της ομάδας. Κάνει πολλή δουλειά στον χώρο του κέντρου, πολλές φορές αθόρυβη, αλλά πάντα χρήσιμη. Έχει ισχυρή προσωπικότητα και εμπνέει πάντα τους συμπαίκτες του, γνωρίζοντας πώς να τους ανεβάσει την ψυχολογία όταν αυτό είναι απαραίτητο. Το μεγάλο του ταλέντο είναι η σωστή διαχείριση του ρυθμού μέσα στο παιχνίδι.

Έχει καλή αντίληψη του γηπέδου, ξέρει πώς να κινείται στον χώρο, προβλέπει την κίνηση του αντίπαλου και είναι ομαδικός. Όλα αυτά χρόνια αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους παίκτες της Μπιλμπάο και με την πολύχρονη πορεία του στον σύλλογο έχει κερδίσει δίκαια τον σεβασμό όλων. Ο Βαλβέρδε έκανε μια πολύ καλή επιλογή, άλλωστε οι δυο τους έχουν συνεργαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και είμαι σίγουρος ότι θα το επαναλάβουν με τα ίδια αποτελέσματα».

Miguel Angel Lotina: «Θυμίζει τον Τσάμπι Αλόνσο!»







Ο Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα υπήρξε προπονητής του Πάμπλο Ορμπάιθ στην Οσασούνα την περίοδο 1999-2000, όταν μαζί ανέβασαν την ομάδα της Παμπλόνα στην Πριμέρα Ντιβισιόν.Η άποψη του για τον πρώην παίκτη του.   



«Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μια πραγματικά μεγάλη μεταγραφή. Εκπλήσσομαι πάντως που η Μπιλμπάο τον αφήνει να φύγει. Μπορεί να έχει μεγαλώσει κάπως, όμως ακόμα και τώρα η Αθλέτικ παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο με τον Ορμπάιθ, παρά χωρίς αυτόν. Πρόκειται για έναν προικισμένο χαφ που παίζει σωστά και τον αμυντικό αλλά και τον οργανωτικό ρόλο. Πριν 5 χρόνια θα ήταν αναντικατάστατος στην Εθνική Ισπανίας, όμως στάθηκε άτυχος με τους τραυματισμούς και έχασε μια μεγάλη ευκαιρία στην καριέρα του. Θα τον παρομοίαζα με τον Τσάμπι Αλόνσο, ίσως ο Πάμπλο έχει λιγότερη ποικιλία στο παιχνίδι του από τον Τσάμπι, όμως μοιάζουν πολύ στο ποδοσφαιρικό στιλ.



Ο Ορμπάιθ είναι πολύ σοβαρός, άψογος επαγγελματίας, πραγματικός αρχηγός. Κουβαλάει τη μπάλα από πίσω, δημιουργεί, αλλάζει με επιτυχία το παιχνίδι, κάνει σωστές μακρινές μεταβιβάσεις. Ελέγχει τον χώρο με μαεστρία, κόβει χρησιμοποιώντας την αντίληψη και την εξυπνάδα του. Αν θέλεις τη γνώμη μου, είναι καλύτερος παίκτης από τον Μοϊσές, για να κάνω και μια σύγκριση με έναν παίκτη του Ολυμπιακού που αγωνίζεται στην ίδια θέση. Κλείνοντας, ο Ορμπάιθ διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα, η οποία είναι απαραίτητη για τη θέση στην οποία αγωνίζεται. Πρώτης τάξης επιλογή από τον Βαλβέρδε».



Txetxu Rojo: «Μεγάλο λάθος της Μπιλμπάο που τον δίνει!»







Ο Τσέτσου Ρόχο υπήρξε ο πρώτος προπονητής του Ορμπάιθ στην Μπιλμπάο την περίοδο 2000-01, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε μέλος του τεχνικού τιμ. Μιλήσαμε τηλεφωνικά μαζί του και τον ρωτήσαμε για τα πρώτα βήματα του Πάμπλο στην Αθλέτικ.



«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μπιλμπάο αφήνει τον Ορμπάιθ να φύγει. Ειλικρινά, μου ακούγεται απίστευτο. Η γνώμη μου είναι ότι μπορεί ακόμα να προσφέρει πολλά. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια, υπήρξα άλλωστε ο πρώτος προπονητής του στην Αθλέτικ, όπου μάλιστα είχα μαζί μου και τον Βαλβέρδε στο τεχνικό τιμ. Πρόκειται για έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή, κάτι που έχει αποδειχθεί άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι στα χαρακτηριστικά του το να εντυπωσιάζει την εξέδρα. Όμως κάνει όλες εκείνες τις δουλειές μέσα στο γήπεδο, ώστε να έχει η ομάδα του τη δυνατότητα να εντυπωσιάσει. Για μένα ο Ορμπάιθ είναι ξεχωριστός παίκτης, από αυτούς που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.



Είναι χαφ που μπορεί να αποδώσει και στον ανασταλτικό, αλλά και στον οργανωτικό τομέα. Με αυτό θέλω να πω ότι είναι αμυντικός χαφ που ξέρει μπάλα, κάτι πολύ χρήσιμο σε μια ομάδα. Ελέγχει τη θέση του, δεν παρασύρεται αλλά δεν είναι και στατικός, πασάρει, κόβει, αλλάζει παιχνίδι, έχει σωστό κριτήριο, βοηθάει, καλύπτει, προωθείται ή οπισθοχωρεί ανάλογα με την ανάγκη που προκύπτει. Διαχειρίζεται άψογα τη λογική του αγώνα, ξέρει πότε να παγώσει και πότε να απελευθερώσει τον ρυθμό. Λυπάμαι πολύ που θα φύγει, ο Ορμπάιθ είναι υπόδειγμα για όλους τους συναδέλφους του. Την περασμένη σεζόν έπαιξε πολύ καλά, σε ένα καλό και σταθερό επίπεδο, ο Βαλβέρδε πέτυχε διάνα». 



Javi Martinez: «Μεγάλη ποιότητα ο Πάμπλο Ορμπάιθ!»






Ο διεθνής παίκτης της Μπιλμπάο, Χάβι Μαρτίνεθ, μίλησε αποκλειστικά για τον Πάμπλο Ορμπάιθ και αποθέωσε τον πρώην πλέον συμπαίκτη του, τον ευχαρίστησε για όσα πρόσφερε στην Αθλέτικ, ενώ του ευχήθηκε καλή τύχη στη νέα του ομάδα. Ιδού τι είπε ο διεθνής χαφ της Μπιλμπάο 

Ιδού τι μας είπε ο διεθνής χάφ της Μπιλμπάο, παγκόσμιος πρωταθλητής με την "Furia Roja" το περασμένο καλοκαίρι στη Νότια Αφρική:




"Ο Πάμπλο είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της Αθλέτικ. Πρόκειται για έναν ηγέτη τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο. Ειδικά για μας τους νέους παίκτες της Μπιλμπάο, ο Ορμπάιθ αποτελεί σημείο αναφοράς, είναι ένα ποδοσφαιριστής υπόδειγμα. Όλοι όσοι έρχονται στην ομάδα, βλέπουν στο πρόσωπό του το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να έχουν μια πετυχημένη καριέρα.



Ως παίκτης διαθέτει απίστευτη ποιότητα και αντίληψη του παιχνιδιού. Βοηθάει στην ανασταλτική λειτουργία, αλλά ξέρει επίσης να δημιουργεί. Έχει καταπληκτική μακρινή μπαλιά, είτε αλλάζοντας το παιχνίδι, είτε βγάζοντας επικίνδυνες πάσες στην πλάτη των αντίπαλων αμυντικών. Δεσπόζει στον χώρο του κέντρου, έχει τεράστια εμπειρία και διαβάζει με ευκολία τις φάσεις. Είναι ψύχραιμος, ομαδικός και σίγουρος στις κινήσεις του και τις τοποθετήσεις του.


Προσωπικά του χρωστάω πολλά, γιατί από την πρώτη στιγμή που έφτασα στο Μπιλμπάο, με βοήθησε να εγκλιματιστώ, με υποστήριξε και με καθοδήγησε σωστά. Έχει ηγετικά χαρίσματα, αν και δεν του αρέσει να φαίνεται πολύ. Όμως στα αποδυτήρια γνωρίζει πώς και πότε να εμψυχώσει και να ανεβάσει το ηθικό των συμπαικτών του, ενώ μέσα στο παιχνίδι τιμάει με κάθε έννοια το περιβραχιόνιο που φοράει.

Νομίζω ότι η παρουσία του Βαλβέρδε, του Γέστε, αλλά και των άλλων παικτών του Ολυμπιακού που έχουν περάσει από την Πριμέρα, όπως ο Ιμπαγάσα και ο Μαρκάνο, θα τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα. Η συνεισφορά του θα είναι πολύτιμη και οι φίλοι του Ολυμπιακού θα καταλάβουν σύντομα πόσο χρήσιμος είναι. Το σίγουρο είναι το ρόστερ της ομάδας του Ερνέστο αποκτάει επιπλέον ποιότητα, πρόκειται για μια πολύ καλή μεταγραφική κίνηση.

Από την μεριά μου, του εύχομαι καλή τύχη και πολλές επιτυχίες. Χαίρομαι γιατί γνωρίζω πόσο πολύ τον ενθουσίαζε η προοπτική να αγωνιστεί κάποια στιγμή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Από εδώ, από το Μπιλμπάο, όλοι θα παρακολουθούμε την πορεία του και ελπίζουμε να του πάνε όλα καλά".


Ευχαριστούμε τις εφημερίδες «Deia», «El Mundo Deportivo», «Diario de Noticias» και «Marca» για τις χρήσιμες πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησαν.

Βίντεο: Εκπληκτικό ακυρωθέν γκολ του Ορμπάιθ επί της Ρεάλ Μαδρίτης



Βίντεο: Γκολ του Ορμπάιθ επί της Ντεπορτίβο.



Βίντεο: Το εκπληκτικό τελευταίο γκολ του Ορμπάιθ με τη φανέλα της Μπιλμπάο  

 επί της Αλμερία (4-4-2011).

  

 


*Mέσω sport24*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου