Τελευταία Νέα

30/5/12

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 84-74 (Τελικοί 2-2)

                                  

Ο πρωταθλητής Ελλάδας για το 2012 θα κριθεί τελικά στον πέμπτο τελικό στο ΣΕΦ (2/6), καθώς ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 μετά τη νίκη του με 84-74.

Πολύ σκληρός για να πεθάνει αποδείχθηκε ο Παναθηναϊκός ο οποίος νίκησε με 84-74 στον τέταρτο τελικό, ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 και πλέον θα προσπαθήσει να κλέψει τον τίτλο μέσα στο ΣΕΦ.
Το τελικό σκορ δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα του αγώνα, καθώς στο δ' δεκάλεπτο έγινε ντέρμπι για γερά νεύρα. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε τρεις φορές μπροστά στο σκορ με κάποιες διαφορές (69-61, 74-67, 80-73), όμως μόνο την τρίτη κατάφερε να τη διατηρήσει.

Κορυφαίο ματς από τον Μπατίστ ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι με 23 πόντους σε 31 λεπτά συμμετοχής και ήταν καθοριστικός για τη νίκη του Παναθηναϊκού, καθώς μάζεψε και 11 ριμπάουντ. Εγγύηση για μία ακόμα φορά ο Διαμαντίδης σε άμυνα και επίθεση, ενώ πολύ καλοί ήταν οι Καϊμακόγλου και Γιασικεβίτσιους.
Από την αντίπερα όχθη, ξεχώρισε ο Λο ο οποίος ήταν ο κινητήριος μοχλός του Ολυμπιακού (16 πόντοι), ενώ άλλους 9 πρόσθεσε ο Πρίντεζης.
Η σειρά μεταφέρεται πλέον το ερχόμενο Σάββατο (2/6) στο ΣΕΦ, όπου ο Ολυμπιακός με τον δικό του κόσμο στο πλευρό του, θα προσπαθήσει να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός από τη μεριά του θέλει να κάνει το μπρέικ που θα τον φέρει σε ανάλογη θέση με το 1999.

Ο αγώνας:

Ορεξάτος στο ξεκίνημα του αγώνα παρουσιάστηκε ο Παναθηναϊκός, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν πιο αποτελεσματικός. Οι "πράσινοι" έδειξαν πάθος και με τον κόσμο στο πλευρό τους, έδειξαν διάθεση να ελέγξουν το ρυθμό της αναμέτρησης, όμως βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 0-5 χάρη σε ισάριθμους προσωπικούς πόντους του Άντιτς.
Το παιχνίδι απέκτησε γρήγορο ρυθμό, κάτι που ήταν υπέρ του Ολυμπιακού, καθώς οι "πράσινοι" κουράστηκαν πιο γρήγορα. Μέσα σε ένα τρίλεπτο με συνεχόμενα λάθη κι από τις δύο ομάδες, ο Ντόρσεϊ βρήκε την ευκαιρία να καρφώσει δύο φορές και να γράψει το 3-9 στο 5'.
Η μέγιστη τιμή μάλιστα άγγιξε και τους 7 πόντους (4-11) μετά από βολές του Κέσελ. Με τον Καϊμακόγλου να παίρνει επιθέσεις (και να φτάνει τους 10 πόντους στο 10'), οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 9-11, όμως ο Ολυμπιακός έβρισκε πιο εύκολα το αντίπαλο καλάθι και ξέφυγε πάλι (11-17), καθώς οι Πρίντεζης και Λο που πέρασαν στο παρκέ έκαναν πολύ καλή δουλειά. Έτσι, με τη λήξη του δεκαλέπτου οι "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν με 19-14.

"Πράσινη" αντεπίθεση, "κόκκινο" μυαλό

Στο ξεκίνημα της β' περιόδου, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μειώσει με δύο συνεχόμενα καλάθια του Βουγιούκα που είχε περάσει στην πεντάδα και είχε το μις ματς με τον Χάινς. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Διαμαντίδης ήταν στον πάγκο οδήγησε τους τους γηπεδούχους σε λάθη που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι παίκτες του Ίβκοβιτς.
Με σερί 9-0 βρέθηκαν σε θέση ισχύος μέσα στο ΟΑΚΑ, όντας στο +11 (17-28) μετά από εύστοχο τρίποντο του Παπανικολάου. Το τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς φάνηκε να αφυπνίζει τους παίκτες του Παναθηναϊκού που με τον Διαμαντίδη πλέον στο παρκέ, μείωσαν με ένα γρήγορο 5-0 σε 22-28.
Οι γηπεδούχοι πλησίασαν σε απόσταση διπόντου (28-30), όμως ο Ολυμπιακός εξακολουθούσε να έχει καθαρό μυαλό στο ματς και τον Λο σε πολύ καλή μέρα που οργάνωνε και σούταρε εξαιρετικά. Αυτός μάλιστα έδωσε βαθιά ανάσα στον Ολυμπιακό στο 39' με τρίποντο (34-38). Ο Διαμαντίδης στο τέλος έγραψε το 36-38 του ημιχρόνου, με το οποίο οι δύο ομάδες έφυγαν για τα αποδυτήρια.
Ο Παναθηναϊκός σούταρε σε 33% στα δίποντα, ενώ ο Ολυμπιακός με 61% που του έδινε σαφές προβάδισμα στο εύκολο καλάθι, αλλά και στην ψυχολογία.

Άντεξε ο Ολυμπιακός στην πίεση

Με το καλημέρα στο β' ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα στο παιχνίδι, μετά από τρίποντη βόμβα του Γιασικεβίτσιους στο 21' (39-38). Ωστόσο, ο Ολυμπιακός είχε υπομονή και καλές επιλογές στο παιχνίδι του και ήταν θέμα χρόνου να ξαναπάρει το προβάδισμα. Και όχι μόνο το ξαναπήρε αλλά πολύ σύντομα έχτισε και πάλι διαφορά, χτυπώντας στο δυνατό του σημείο που δεν ήταν άλλο από τον αιφνιδιασμό.
Ο Παπανικολάου με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στους 6 (47-53) και στο 27΄ο Λο την επανέφερε στους 8 (47-55), υποχρεώνοντας τον Ομπράντοβιτς να πάρει τάιμ άουτ. Ο τελευταίος έδωσε εντολή στους παίκτες του να παίξουν στο low post κάτι που φάνηκε από την επόμενη κιόλας φάση με τον Μπατίστ.
Ο Αμερικανός πρωταγωνίστησε στο σερί 8-0 που έτρεξαν οι "πράσινοι" και ισοφάρισαν σε 55-55, καθώς πέτυχε όλους τους πόντους σε εκείνο το διάστημα και με ένα κάρφωμα ξεσήκωσε τον κόσμο. Όμως, ο Έισι Λο δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Στα 5'' πριν το τέλος, ο Αμερικανός του Ολυμπιακού, με καλάθι και φάουλ έγραψε το 55-58 του γ' δεκαλέπτου.

Ντέρμπι ανάμεσα στους καλύτερους

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε με την ίδια πεντάδα στο παιχνίδι με τον Ομπράντοβιτς να ρισκάρει περαιτέρω κούραση των Διαμαντίδη, Γιασικεβίτσιους και Μπατίστ. Φάνηκε όμως να του βγαίνει, γιατί ενώ ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +5 μετά τις βολές του Πρίντεζη (55-60), οι γηπεδούχοι έτρεξαν ένα σερί 7-0 που τους έδωσε ξανά το προβάδισμα (62-60).
Με τον κόσμο να παραληρεί στις εξέδρες, ο Νικ Καλάθης έγραψε το 64-60, όμως στις επόμενες δύο φάσεις αστόχησε σε ισάριθμα δύο τρίποντα. Την τρίτη φορά που πήρε την πάσα από τον Διαμαντίδη έκανε το 67-61 ενώ το κέρδος για τον Παναθηναϊκό ήταν το 5ο φάουλ του Ντόρσεϊ ο οποίος χρεώθηκε με τεχνική ποινή για διαμαρτυρία.
Με τις βολές του Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε για πρώτη φορά στο +8 (69-61), όμως στη συνέχεια ήταν η σειρά του Γιασικεβίτσιους να δεχτεί την τεχνική ποινή. Η ομάδα του Ίβκοβιτς δεν έχασε την ευκαιρία και μείωσε στο καλάθι (69-67), σε ένα ματς με άγρια ομορφιά. Το 74-67 του 37ου λεπτού έγινε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα 74-73 και το ματς ξανάρχισε στα 2.40'' πριν το τέλος του αγώνα.
Οι γηπεδούχοι με συνεχόμενα καλάθια των Σμιθ, Γιασικεβίτσιους και Μπατίστ βρέθηκαν στο +7 (80-73) και κάπου εκεί κάμφθηκε η σθεναρή αντίσταση του Ολυμπιακού. Ακολούθησαν κάποια άστοχα σουτ από τους Πρίντεζη και Σπανούλη, ενώ ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στις βολές, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" ήθελαν να σταματήσουν το χρόνο. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Περπέρογλου με 1/2 βολές.
Τα δεκάλεπτα: 14-19, 36-38, 55-58, 84-74.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 5(1), Μπατίστ 23, Λόγκαν, Σάτο, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15(3), Βουγιούκας 3, Καλάθης 7(1), Σμιθ 7(1), Καϊμακόγλου 12(1), Γιασικεβίτσιους 12(1).
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 5, Λο 16(1), Άντιτς 11(3), Σπανούλης 8(1), Ντόρσεϊ 8, Κέσελ 9, Παπαδόπουλος, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 9, Παπανικολάου 8(2), Μάντζαρης, Σλούκας.
              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου