Τελευταία Νέα

25/9/12

Εφτά χρόνια από τον θρίαμβο του Ευρωμπάσκετ 2005!


Επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από το έπος του Βελιγραδίου, όταν η Ελλάδα πανηγύρισε την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ για δεύτερη φορά στην ιστορία της, και το Assist.gr σας θυμίζει τον θρίαμβο της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη (vids).
Μία από τις σημαντικότερες μέρες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ είναι η σημερινή, αφού στις 25 Σεπτεμβρίου του 2005 το εθνικό μας συγκρότημα προσέθεσε στη συλλογή του το δεύτερο ευρωπαϊκό του πρωτάθλημα.
Με αρχιτέκτονες τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Λευτέρη Κακιούση, αρχηγό τον Μιχάλη Κακιούζη και ένα εξαιρετικό σύνολο παικτών η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης προσπερνώντας κάθε εμπόδιο που βρήκε στο δρόμο της.
Η αρχή έγινε κόντρα στην ομάδα με την οποία θα δίναμε αργότερα και το πιο καθοριστικό παιχνίδι της διοργάνωσης, τη Γαλλία. Οι παίκτες του Γιαννάκη δε συνάντησαν ιδιαίτερη αντίσταση και με 50-64 πήραν το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα. Η ήττα από τη Σλοβενία, η μοναδική μας σε εκείνο το Ευρωμπάσκετ, με 56-68 ήταν μία κακή παρένθεση, ενώ η εύκολη επικράτηση επί της Βοσνίας Ερζεγοβίνης (67-50) σφράγισε την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Πρώτος αντίπαλος στα νοκ άουτ ήταν το Ισραήλ. Η Ελλάδα μπήκε πολύ δυνατά, κατάφερε στο πρώτο 10λεπτο να χτίσει μία διαφορά, την οποία συντήρησε ως το ημίχρονο (25-14). Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη, αφού οι Ισραηλινού σταδιακά έκαναν την αντεπίθεσή τους. Κατάφεραν να μειώσουν μέχρι και σε 62-58, αλλά δύο εύστοχες βολές του Ζήση και ένα κλέψιμο του Διαμαντίδη λίγο αργότερα έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της εθνικής μας.
Το χατίρι του Αντρέι Κιριλένκο, ο οποίος είχε ζητήσει την Ελλάδα ως αντίπαλο στον προημιτελικό, είχε γίνει. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό για τον "ΑΚ47" παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα της Ρωσίας, η οποία προηγήθηκε με 13-2. Έχοντας υπομονή και ψυχραιμία οι Έλληνες διεθνείς μάζεψαν τη διαφορά ως το τέλος του ημιχρόνου (33-26) και στη συνέχεια κατάφεραν να περάσουν μπροστά. Με έναν συγκλονιστικό Παπαλουκά και με τον Κακιούζη να ελέγχει τα ριμπάουντ έφτασαν στη νίκη (66-61), η οποία σηματοδοτούσε και την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.
                     
Εκείνο το παιχνίδι έμελλε να είναι αυτό που θα θυμούνται όλοι σαν τελικό. Μπορεί να μην ήταν, αλλά ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο ήρθε η πρόκριση κάνει τους πάντες να το έχουν πιο έντονα χαραγμένο στη μνήμη τους από αυτό με τη Γερμανία.
Το παιχνίδι ακροβατούσε σε ένα σχοινί σε όλη τη διάρκειά του, όμως, λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης οι Γάλλοι κατάφεραν να αποκτήσουν μία διαφορά. Δύο άστοχα τρίποντα του Χατζηβρέττα και ένα εύστοχο του Τόνι Πάρκερ εκτόξευσαν τη διαφορά στους 7. Η διαφορά παρέμενε σε αυτά τα επίπεδα και μετά τις βολές του Πιετρίς κι ενώ το χρονόμετρο έδειχνε πως απέμενε 1 λεπτό για τη μεγάλη ανατροπή.
                           
Τελικά αυτή έγινε στην τελευταία επίθεση. Ο Ζήσης κατέβασε την μπάλα, δεν βρήκε ανοιχτό διάδρομο, την έδωσε στον Διαμαντίδη κι εκείνος με τρίποντο έκανε το 67-66. Οι Γάλλοι στα 6 δευτερόλεπτα που έμεναν δεν μπόρεσαν να σκοράρουν κι η εθνική μας πήρε το εισιτήριο για τον τελικό για πρώτη φορά μετά το 1989.
Έτσι στις 25 Σεπτεμβρίου του 2005 η "Μπεογκράτσκα Αρένα" φιλοξένησε την Ελλάδα και τη Γερμανία, η οποία με μπροστάρη τον Ντιρκ Νοβίτσκι είχε αποκλείσει την Ισπανία σε έναν επίσης συγκλονιστικό ημιτελικό. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε από νωρίς κεφάλι στο σκορ και ως το τέλος του αγώνα δεν είχε κανένα πρόβλημα να διατηρήσει τη διαφορά.
Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τα μέλη της ελληνικής αποστολής να γίνονται ένα κουβάρι και το τελικό 78-62 αποδείκνυε με τον καλύτερο τρόπο πως η Ελλάδα για δεύτερη φορά στην ιστορία της βρισκόταν στην κορυφή της Ευρώπης χάρη στους Παπαλουκά, Σπανούλη, Ζήση, Μπουρούση, Βασιλόπουλο, Φώτση, Χατζηβρέττα, Ντικούδη, Τσαρτσαρή, Διαμαντίδη, Παπαδόπουλο και Κακιούζη.


Οι πόντοι του αγώνα του τελικού: 
Εθνική Ελλάδος (Γιαννάκης): Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8(2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22(4τρ, 6ας), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11(2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος.
Γερμανία (Μπάουερμαν): Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23(1), Σούλτσε 5(1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2.
                          

                          

                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου