Τελευταία Νέα

1/4/16

13η Aγωνιστική Top-16 Euroleague E' Όμιλος : Παναθηναϊκός - Τσεντεβίτα 76-60


Η αύρα από τη βράβευση του Δημήτρη Διαμαντίδη έδωσε "φτερά" στα πόδια των παικτών του Παναθηναϊκού, που κέρδισαν άνετα την Τσεντεβίτα (76-60) για να παραμείνουν "ζωντανοί" στο κυνήγι της δεύτερης θέσης και του πλεονεκτήματος έδρας στα πλέι οφ.

Το εμπόδιο της Τσεντεβίτα αποδείχθηκε αρκετά χαμηλό για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δεν συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση από την ομάδα του Βέλικο Μρσιτς. Το "τριφύλλι" ξεκίνησε εντυπωσιακά το παιχνίδι, για να ξεφύγει από νωρίς με διψήφια διαφορά (+15 στο 10') και να βάλει τις βάσεις της μετέπειτα επικράτησης. Οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς έφτασαν στο +28 (54-26) στο 26'20'' αλλά περίπου δέκα λεπτά αργότερα έβαλαν την Τσεντεβίτα στο παιχνίδι (58-49 στο 35'15'') για να χρειαστεί να... φορτσάρουν μετά από ώρα για να πάρουν τη νίκη.
Με τον Τζέιμς Γκιστ και τον Δημήτρη Διαμαντίδη να δείχνουν τον δρόμο, οι "πράσινοι" έφτασαν στο τελικό +16 (76-60) για να συνδυάσουν τη βραδιά βράβευσης του αρχηγού τους από την Euroleague με μία ακόμη νίκη στο Top 16.
Με αυτή τη νίκη και σε συνδυασμό με την ήττα της Αναντολού Εφές και αυτή του Ερυθρού Αστέρα, ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε μίνιμουμ την τρίτη θέση στον όμιλό του, παίζοντας την επόμενη εβδομάδα τις τελευταίες του ελπίδες για τη δεύτερη και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.
Ο αγώνας:
Η αύρα του Δημήτρη Διαμαντίδη έβαλε από νωρίς τέλος σε κάθε φιλοδοξία της Τσεντεβίτα να διεκδικήσει κάτι στο παιχνίδι. Οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς κυριάρχησαν από νωρίς στο παρκέ του ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο +10 (12-2) με συνοπτικές διαδικασίες, ήδη από το 3'50''. Παρεμπιπτόντως, το "πράσινο" προβάδισμα δεν προέκυψε επειδή κάποιος έκανε... παπάδες, αλλά ως αποτέλεσμα της γενικότερης προσπάθειας σε άμυνα και επίθεση, με πέντε διαφορετικούς παίκτες να σκοράρουν μέχρις εκείνο το σημείο.
Το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο για τους φιλοξενούμενους (είχαν ήδη 10 μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου), με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να "χτίσει" σταδιακά ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα. Το +15 (20-5) του 10ου λεπτού είχε ως εξήγηση τα 8/17 δίποντα του "τριφυλλιού, αλλά πολύ περισσότερο τα 2/11 σουτ των φιλοξενούμενων, που αδυνατούσαν να βρουν τη σωστή επιλογή στην επίθεση.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο η ένταση του Παναθηναϊκού δεν μειώθηκε, αφού η... κατηφόρα συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση. Απόδειξη πως μέχρι την ανάπαυλα είχαν σκοράρει κι οι έντεκα παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν (σ.σ.: μοναδικός που δεν έπαιξε ήταν ο Βλάντο Γιάνκοβιτς), με τον Τζέιμς Γκιστ να δίνει τον τόνο στο φινάλε του ημιχρόνου. 
Ο Αμερικανός φόργουορντ ευστόχησε δις από τα 6μ75 στα τελευταία δύο λεπτά του πρώτου μέρους και σε συνδυασμό με τα 0/10 τρίποντα της Τσεντεβίτα, έφερε τη διαφορά στο +23 (42-19) υπέρ της ομάδας του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Παρεμπιπτόντως, οι "πράσινοι" είχαν 8 κλεψίματα, 8 ασίστ και μόλις 6 λάθη, εν αντιθέσει με τα 3 κλεψίματα, τα 12 λάθη και τις 7 ασίστ των Κροατών.
Από εκεί και μετά, το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι γηπεδούχοι ήταν να διαφυλάξουν τα κεκτημένα. Κάτι που προφανώς έγινε αφού η άμυνα συνέχισε να αποδίδει στον επιθυμητό βαθμό. Μπορεί μεν η διαφορά να μειώθηκε στο +21 (58-37) για τον Παναθηναϊκό με την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου, αλλά αυτό δεν αποτελούσε είδος προβληματισμού, αφού ήταν λογικό οι παίκτες του Βέλικο Μρσιτς να αντιδράσουν και να παλέψουν για να αποφύγουν τον διασυρμό.
Παρά το γεγονός μάλιστα ότι ο Τζέικομπ Πούλεν παρέμενε άποντος, οι φιλοξενούμενοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να περιορίσουν την έκταση της ήττας, την ώρα που ο Τζέιμς Γκιστ γινόταν ο πρώτος "πράσινος" που έφτανε σε διψήφιο αριθμό πόντων στο παιχνίδι (με 11).
Η τελευταία περίοδος δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο πάντως για το "τριφύλλι", το οποίο έμεινε δίχως πόντο για 5'15'' την ώρα που οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν δώδεκα αναπάντητους πόντους, για να ρίξουν τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα για πρώτη φορά μετά την πρώτη περίοδο (58-49 στο 35'15'').
Ένα έμμεσο τρίποντο του Τζέιμς Γκιστ κι ένα άμεσο του Αντώνη Φώτση όμως έβαλαν γρήγορα... τέλος σε κάθε φιλοδοξία της κροατικής ομάδας να κάνει το "μπαμ", αφού η διαφορά πήγε εκ νέου στο +14 (67-53) με 2'51'' να μένουν για το τέλος. Από εκεί κι έπειτα, ο Παναθηναϊκός φρόντισε να προστατεύσει το προβάδισμά του και να φτάσει στην τελική επικράτηση με 76-60, ολοκληρώνοντας ιδανικά μια βραδιά - γιορτή, αφιερωμένη στον αρχηγό του.
Τι μένει πλέον για το "τριφύλλι"; Να μάθει τη θέση στην οποία θα τερματίσει στον όμιλο, κάτι που θα διευθετηθεί σε μία εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός κοντράρεται με την Αναντολού Εφές, την ώρα που λίγα χιλιόμετρα πιο δίπλα, η Λοκομοτίβ θα αντιμετωπίσει τη Νταρουσάφακα. Τι πρέπει να γίνει για να έρθει η δεύτερη θέση για το "τριφύλλι"; Να κερδίσει και παράλληλα να ηττηθεί η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.
Τα δεκάλεπτα: 20-5, 42-19, 58-37, 76-60.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Χέινς 6, Πάβλοβιτς 9, Γιάνκοβιτς, Φώτσης 8, Ραντούλιτσα 2, Φελντέιν 7, Διαμαντίδης 10, Γκιστ 15, Καλάθης 5, Κούζμιτς 4, Ουίλιαμς 5, Χάντερ 5.
ΤΣΕΝΤΕΒΙΤΑ (Μρσιτς): Πούλεν, Ουάιτ 6, Κάτιτς 9, Πίλεπιτς 6, Μπάμπιτς 5, Ζγκάνετς 5, Μούσα 5, Μπιλάν 5, Ματζάλιν, Ζόριτς 8, Αράποβιτς 11.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου