Τελευταία Νέα

14/5/16

Ημιτελικός F4 Euroleague 2016 : Φενέρμπαχτσέ - Λαμποράλ Κούτσα 88-77 Παρ (72-72 κ.α.)


Ελληνικός τελικός με έναν νικητή: τον Κώστα Σλούκα. Ο 26χρονος γκαρντ έβαλε την υπογραφή του και η Φενέρ -έστω και στην παράταση- επικράτησε της Λαμποράλ (88-77) και πήγε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό!
Ο διεθνής γκαρντ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Αφενός γιατί είχε 13 πόντους και 7 ασίστ και αφετέρου διότι ήταν αυτός που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Και έκλεψε τον τίτλο του κορυφαίου από έναν άλλο Έλληνα, τον Γιάννη Μπουρούση που έκανε ότι μπορούσε για να κάνει η ομάδα του μια ακόμη υπέρβαση (22 πόντοι).

Πέρα από τον Σλούκα ξεχώρισε και ο Μπογκντάνοβιτς με 7 πόντους στο έξτρα πεντάλεπτο (18 συνολικά) και οι Ούντο (14 πόντοι) και Ντατόμε (15). Αυτοί ήταν εξάλλου οι πρωταγωνιστές της τελευταίας στιγμής, όταν δηλαδή η Φενέρ βρέθηκε προ του αποκλεισμού χάνοντας με 7 πόντους στο 4ο δεκάλεπτο.
Τελικά μέτρησε η εμπειρία, η ποιότητα και το βάθος των Τούρκων. Και έτσι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιστρέφει σε τελικό μετά τη Βαρκελώνη (2011). Ξανά να διεκδικήσει έναν τίτλο στο Βερολίνο, όπως αυτόν που είχε πάρει το 2009. Μόνο που τώρα ο προπονητής που βρισκόταν στο πλευρό του, θα είναι αντίπαλος. Ο λόγος για τον Δημήτρη Ιτούδη, που πέρσι είχε κερδίσει τον "Ζοτς" στον μικρό τελικό. Τώρα όμως ο τελικός θα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. 
Διαφορά στην εμπειρία.
Στο ξεκίνημα του αγώνα, πάντως, επικράτησε ο νόμος του "εμπειρότερου". Μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι οι Τούρκοι ξεκίνησαν εξαιρετικά το παιχνίδι και προηγήθηκαν με 13-0 απέναντι σε έναν "μουδιασμένο" αντίπαλο. Παρόλα αυτά η αντίδραση των Βάσκων ήταν άμεση και ονομαζόταν "Γιάννης Μπουρούσης". Ο διεθνής σέντερ πήρε τη μπάλα στα χέρια του και σουλούπωσε το παιχνίδι της Λαμποράλ μειώνοντας σε 15-13.
Ελληνική υπόθεση και η αντίδραση της Φενέρ: Κώστας Σλούκας. Ο 26χρονος γκαρντ ήρθε από τον πάγκο για να αλλάξει τελείως τον ρυθμό και να δώσει ξανά προβάδισμα στη Φενέρ με 23-15 στη λήξη του δεκαλέπτου.
Με ή χωρίς Μπουρούση.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Λαμποράλ συνέχισε να αντιδρά με τον Γιάννη Μπουρούση να κυριαρχεί. Σκόραρε προ του Βέσελι με πλάτη στο καλάθι, ευστόχησε και σε δύο σουτ από την περιφέρεια φτάνοντας τους 11 πόντους για να φέρει ξανά την ομάδα του σε απόσταση βολής (25-22).
Εκεί που είχε πρόβλημα η ομάδα του Περάσοβιτς ήταν στην άμυνα. Οι Τούρκοι έβαλαν στη... μέση τον Μπουρούση με τον Γιαν Βέσελι να σκοράρει 6 πόντους με alley-hoop πάσες και τη διαφορά με τις πινελιές του Μπογκντάνοβιτς να φτάνει ξανά τους (37-29). Η κατάσταση μάλιστα φαινόταν ζοφερή για τη Λαμποράλ από τη στιγμή που στο 17' χρεώθηκε με 3ο φάουλ και ο Μπουρούσης, με αποτέλεσμα να καθίσει στον πάγκο. 
Παρόλα αυτά σ' αυτό το διάστημα η Λαμποράλ βρήκε τις λύσεις, έστω και ανέλπιστα. Δύο κοψίματα (ένα του Τιγί και ένα του Μπλάζιτς), αλλά και 8 προσωπικοί πόντοι του Άνταμς άλλαξαν την εικόνα του ματς, φέρνοντας τις δύο ομάδες στον πόντο (41-40) στην ανάπαυλα.
Από την Καρδίτσα με αγάπη.
Η αντεπίθεση της Λαμποράλ συνεχίστηκε στο 2ο ημίχρονο. Οι Τούρκοι κράτησαν ένα ισχνό προβάδισμα (50-49), αλλά εν συνεχεία ένα προσωπικό 5-0 του Άνταμς έκανε το 50-54 υποχρεώνοντας τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να πάρει άρον άρον τάιμ-άουτ.
Η απάντηση των Τούρκων ήταν άμεση και ήρθε από το post (καλάθι Βέσελι, ασίστ του Ούντο για τρίποντο του Ντατόμι) και η ομάδα του "Ζοτς" πέρασε ξανά μπροστά. Όχι όμως για πολύ... Ο Μπουρούσης ήταν αυτός που είπε την τελευταία λέξη στο τρίτο δεκάλεπτο, πετυχαίνοντας ένα πάρα πολύ δύσκολο τρίποντο προ του Ούντο για το 55-57 στο 30'. Ένα καλάθι που πανηγύρισε έξαλλα.
Μάλιστα το κρεσέντο του συνεχίστηκε! Μπήκε στην 4η περίοδο πετυχαίνοντας άλλους πέντε πόντους (7 συνεχόμενοι) κάνοντας το 55-62 υπέρ των Βάσκων, βάζοντας παράλληλα τη Φενέρ σε μια πολύ δύσκολη θέση.
Η διαφορά έφτασε και πάλι στους 7 πόντους με καλάθι του Τζέιμς (59-66) για να ισορροπήσει το ματς με 6 σερί πόντους ο Γιαν Βέσελι που τέλειωσε υποδειγματικά τις δημιουργίες των υπόλοιπων (65-66). Το σκορ έμεινε καρφωμένο στους 3 πόντους (65-68) με τη Φενέρ να είναι στο ίδιο διάστημα απελπιστικά άστοχη, ακόμη και εντελώς αμαρκάριστα σουτ. 
Αυτός που έβαλε ξανά τους Τούρκους στη διεκδίκηση της νίκης ήταν ο Ντατόμε που σκόραρε για τρεις πόντους (70-71) στα 48'', ακολουθώντας τις βολές του Τιγί. Ο Άνταμς στα 35'' κέρδισε το φάουλ από τον Ούντο και με 1/2 βολές έκανε το 70-72. Στην τελευταία κατοχή όμως της Φενέρ ο Σλούκας έπιασε στον ύπνο την αντίπαλη άμυνα και ισοφάρισε σε 72-72 στα 25''.
Μετά από τάιμ-άουτ ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς επέλεξε να βάλει τη μπάλα στα χέρια του Άνταμς. Ο Αμερικανός εξάντλησε ορθώς το χρόνο και απέναντι στον Νίκολα Κάλινιτς (ο "Ζοτς" έβαλε πάνω του ψηλό παίκτη) σούταρε, η μπάλα όμως μπήκε και βγήκε. Αποτέλεσμα; Παράταση! Όχι όμως αμέσως. Ο Σλούκας κέρδισε φάουλ στο ριμπάουντ στα 0.6'', αλλά η ομάδα του δεν είχε δικαίωμα για βολή. Έτσι μετά την επαναφορά και ένα πολύ δύσκολο σουτ του Ντίξον, το ματς οδηγήθηκε στο έξτρα πεντάλεπτο.
Η παράταση είχε για πρωταγωνιστές την ομάδα με τα κίτρινα, που συνέχισαν να παίζουν με κοντό σχήμα και τον Κάλινιτς στο "4". Αρχικά ο Μπογκντάνοβιτς με 5 πόντους έθεσε τον τόνο. Ακολούθησαν οι άστοχες προσπάθειες του Άνταμς, του Μπουρούση (0/2 βολές) και του Τζέιμς την ώρα που οι Τούρκοι έβρισκαν στόχο τόσο με τον Ούντο, όσο και με τον Σλούκα για το 81-73 στο 2.28'. Ήταν το σημείο που ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς έπαιξε το τελευταίο του χαρτί.
Ο Σλούκας, όμως, ήταν αυτός που μίλησε και πάλι. Με άλλους 5 πόντους στη συνέχεια σφράγισε τη νίκη της Φενέρ (88-77)  εν μέσω ξέφρενων πανηγυρισμών των Τούρκων φιλάθλων που είχαν κατακλύσει το γήπεδο-κόσμημα του Βερολίνου.
Τα δεκάλεπτα: 23-15, 41-40, 55-57, 72-72, 88-77.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν 3, Ούντο 14, Άντιτς 8 (2), Μπογκντάνοβιτς 18 (2), Σλούκας 13 (1), Βέσελι 14, Κάλινιτς, Ντίξον 3 (1), Ντατόμε 15 (3).
ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ (Περάσοβιτς): Τζέιμς 6, Κοζέρ, Πλάνινιτς, Χάνγκα 10 (1), Μπουρούσης 22 (3 τρίπ., 10 ριμπ.), Μπλάζιτς 5, Ντιόπ, Τιγί 13, Άνταμς 19 (4), Μπερτάνς 2.

               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου