Χλιαρή η Εθνική απέναντι στην Κύπρο, πήρε με άνεση την νίκη (96-69) για το 2/2 στο EuroBasket 2025 και πηγαίνει στη μάχη με τη Γεωργία (31/8 στις 15:00) με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ξεκούραστο.
Το συναπάντημα της Κύπρου με την Ελλάδα, στη δεύτερη αγωνιστική του Γ’ Ομίλου του EuroBasket 2025, ήταν ένα ιστορικό γεγονός για τις δύο χώρες και για τις δύο ομάδες. Γι’ αυτό και όλοι απόλαυσαν το απόγευμα του Σαββάτου, χωρίς να νοιάζονται για το τελικό σκορ στο Σπύρος Κυπριανού της Λεμεσού.
Η Εθνική, όπως αναμενόταν, πήρε την νίκη (96-69), έκανε το 2/2 και συνεχίζει με φόρα, καθώς το μεσημέρι της Κυριακής (31/8 στις 15:00) θα παλέψει με τη σαφώς ανώτερη, πιο σκληρή, ενίοτε και αντιαθλητική Γεωργία η οποία επικράτησε στην πρεμιέρα της Ισπανίας και ηττήθηκε χθες από την Ιταλία.
Ο Βασίλης Σπανούλης προφύλαξε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που σε λίγες ώρες θα αντιμετωπίσει τους Σάντρο Μαμουκελασβίλι – Γκόγκα Μπιτάτζε και μοίρασε τον χρόνο συμμετοχής στους 11 παίκτες που είχε στη διάθεσή του. Η Ελλάδα δεν ενθουσίασε στο πρώτο μέρος, φυσικά όμως δεν απειλήθηκε.
Η Κύπρος, από την άλλη, κέρδισε το χειροκρότημα με τη μαχητικότητά της. Ομάδα που συμμετέχει στο Ευρωμπάσκετ Μικρών Χωρών (στο άλλοτε EuroBasket Γ’ Κατηγορίας), με τα παιδιά του Χριστόφορου Λειβαδιώτη να ζουν το όνειρό τους, να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο και να απολαμβάνουν περισσότερο το σαραντάλεπτο.
Ο Φίλιππος Τίγκας ήταν ο παίκτης που πίεσε περισσότερο απ’ όλους την άμυνα της Ελλάδας, έσφιξε τα δόντια για να παίξει μετά από τον τραυματισμό στον αγώνα με τη Βοσνία, ωστόσο πόνεσε και πάλι στο τρίτο δεκάλεπτο και έμεινε στο τέταρτο στον πάγκο.
Ο αγώνας:
Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με αστοχία το ματς, με τον Γουίλις να ανοίγει το σκορ με 1/2 βολές για το 1-0. Ο Κούμης σκόραρε από κοντά για το 3-0 των γηπεδούχων, πριν η Ελλάδα βρει επιτέλους τους πρώτους της πόντους με 2/3 βολές του Λαρεντζάκη για το 3-2, μετά από 3,50 λεπτά αγώνα. Ο Ντόρσεϊ έβαλε μπροστά την Εθνική με σουτ από κοντά (3-4), πριν ο Στυλιανού βάλει τρίποντο για το 6-4. Ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ απάντησε με δικό του μακρινό σουτ (6-7), ενώ ακολούθησε ένα ακόμη δικό του και ένα του Λαρεντζάκη για το 8-13. Ο Πασσιαλής και ο Σαμοντούροφ αντάλλαξαν καλάθια από κοντά (10-15), με τον Μήτογλου να γράφει το 10-17 με βολές. Ο Μιχαήλ έδωσε λύση στην Κύπρο με τρίποντο (13-19), όμως ο Τολιόπουλος απάντησε για το 13-22 του πρώτου δεκαλέπτου.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Γουίλις και ο Μήτογλου αντάλλαξαν δύσκολα καλάθια για το 15-24. Ο Παπανικολάου έγραψε την πρώτη διψήφια διαφορά του αγώνα με τρίποντο (19-29) μετά από ωραία κυκλοφορία, πριν ο Σλούκας βάλει μακρινό σουτ για το 19-32. Ο Λαρεντζάκης ανέβασε ακόμη περισσότερο τη διαφορά με τρίποντο από τη γωνία (21-35), όμως ο Τίγκας απάντησε για το 24-35. Η Κύπρος μείωσε κι άλλο με μακρινό σουτ του Ηλιάδη (27-35), αναγκάζοντας τον Βασίλη Σπανούλη να καλέσει το πρώτο του τάιμ άουτ στο παιχνίδι. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο κρεμάστηκε από το αντίπαλο καλάθι (27-37), πριν ο Σαμοντούροφ εκτελέσει εύστοχα για τρεις και γράψει το 29-40. Ο Γιουνγκ έκανε ξανά τη διαφορά μονοψήφια (31-40), πριν ο Σαμοντούροφ βάλει μπάζερ μπίτερ τρίποντο για το 31-43.
Στο δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τρίποντο του Ντόρσεϊ και χουκ του Μήτογλου, που ανέβασαν τη διαφορά στο +15 για την Ελλάδα (33-48). Ο Τίγκας έδωσε μία λύση στην Κύπρο (35-48), πριν βάλει τρίποντο και στη συνέχεια δύο βολές για το 40-48. Ο Ντόρσεϊ ήταν αυτός που επανέφερε το διψήφιο προβάδισμα της Ελλάδας με σουτ τριών πόντων (40-51), με τον Καλαϊτζάκη να ευστοχεί σε τρίποντο (42-54) και τον Μήτογλου να καρφώνει στον αιφνιδιασμό για το 42-56 της Ελλάδας. Ο Ντίνος ευστόχησε και από μακριά για το μεγαλύτερο προβάδισμα της «γαλανόλευκης» (42-59), με τον Σιμιτζή να του απαντάει αμέσως για το 45-59. Ο Σαμοντούροφ έστειλε την Εθνική για πρώτη φορά στο +19 (45-64), με τον Γουίλις να μειώνει αμέσως σε 47-64. Ο Λαρεντζάκης και ο Παπανικολάου εκτόξευσαν τη διαφορά στο 47-69 του τρίτου δεκαλέπτου.
Η τέταρτη περίοδος ήταν πλέον διαδικαστική, με την Ελλάδα να έχει εξασφαλίσει τη νίκη και να κάνει… συντήρηση δυνάμεων. Η Κύπρος μείωσε κάτω από τους 20 με συνεχόμενους πόντους του Γουίλις, όμως ο Λαρεντζάκης απάντησε με γκολ φάουλ για το 51-73. Ο Ντόρσεϊ πήγε στο καλάθι και έβαλε λέι απ (51-75), με τον Κατσίβελη να καρφώνει εντυπωσιακά στο τρανζίσιον για το 51-77. Ο Έλληνας γκαρντ πήγε στη γραμμή και έγραψε το 53-81, με τον Μήτογλου από κοντά να συνεχίζει το πολύ καλό του παιχνίδι (56-83). Από εκεί και πέρα, οι γηπεδούχοι φυσικά δεν είχαν αντίδραση, με την Ελλάδα να παίρνει την εύκολη νίκη.
ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μαρκές, Πρπα, Στράουμπε.
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-22, 31-43, 47-69, 69-96.
ΚΥΠΡΟΣ (Λειβαδιώτης): Λοϊζίδης, Σιμιτζής 16 (2/6 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Πασσιαλής 2, Μιχαήλ 3 (1), Ηλιάδης 3 (1), Χριστοδούλου 2, Γιουνγκ 7 (1), Γιανναράς, Κουμής 2, Τίγκας 12 (2/3 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 2/2 βολές), Γουίλις 15 (5/9 δίποντα, 8 ριμπάουντ), Στυλιανού 7 (1/7 τρίποντα).
ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Ντόρσεϊ 18 (2/4 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 2/2 βολές), Λαρεντζάκης 14 (1/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 3/4 βολές), Τολιόπουλος 7 (1), Σλούκς 2, Καλαϊτζάκης 9 (1), Παπανικολάου 5 (1), Κατσίβελης 7 (2/9 σουτ, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Σαμοντούροβ 12 (2/2 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 2/4 βολές, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Κ. Αντετοκούνμπο 2 (0/4 βολές, 6 ριμπάουντ), Θ. Αντετοκούνμπο 2, Μήτογλου 18 (5/7 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 5/6 βολές).
Τα ομαδικά στατιστικά της Κύπρου: 15/34 δίποντα, 10/32 τρίποντα, 9/10 βολές, 39 ριμπάουντ (24 αμυντικά – 15 επιθετικά), 19 ασίστ, 4 κλεψίματα, 19 λάθη, 26 φάουλ.
Το ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 17/28 δίποντα, 13/29 τρίποντα, 23/33 βολές, 33 ριμπάουντ (25 αμυντικά – 8 επιθετικά), 26 ασίστ, 7 κλεψίματα, 3 μπλοκ, 6 λάθη, 13 φάουλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου