Τελευταία Νέα

21/11/10

ΑΕΚ-Ηλυσιακός 97-74


Με τον Άντονι Γκράντι να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο και τους Μακ-Ντικούδη να συνθέτουν ένα σπουδαίο δίδυμο κάτω από τα καλάθια η ΑΕΚ συνέτριψε στο άδειο από κόσμο Ελληνικό τον Ηλυσιακό (97-74), που παραμένει χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα.
Η ΑΕΚ κυριάρχησε από το πρώτο λεπτό στον αγώνα και δεν άφησε κανένα περιθώριο στον αντίπαλό της να την αμφισβητήσει.

Ο Άντονι Γκράντι έκανε μεγάλη εμφάνιση σκοράροντας 22 πόντους, μοιράζοντας 8 ασίστ και κλέβοντας 4 φορές την μπάλα και ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα της νίκης στην ΑΕΚ, η οποία έπαιζε χωρίς τους φίλους της στο πλευρό της, αφού η διοίκηση λόγω οφειλών στην Εφορία δεν είχε σφραγίσει εισιτήρια και ο ΕΣΑΚΕ διέταξε να διεξαχθεί ο αγώνας κεκλεισμένων των θυρών. Φαίνεται ωστόσο πως χωρίς κόσμο η Ένωση αποδίδει καλύτερα.

Ο Ηλυσιακός από την άλλη ήταν... ένα μάτσο χάλια. Με τρύπια άμυνα και με επίθεση που δεν είχε κανένα πλάνο, αγόταν και φερόταν στο γήπεδο κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο (21 συνολικά) και έχοντας γίνει έρμαιο στις διαθέσεις της ΑΕΚ. Και υποτίθεται ότι θα τα έδινε όλα για να πετύχει την πρώτη νίκη του στο πρωτάθλημα, που εξακολουθεί να αναζητείται μετά από 5 αγωνιστικές.

Ξέφυγε με το καλημέρα

Η ΑΕΚ κυριάρχησε πλήρως στο πρώτο ημίχρονο επιβάλλοντας το ρυθμό της από τα πρώτα δευτερόλεπτα και μη αφήνοντας περιθώρια αντίδρασης στον Ηλυσιακό. Με όπλο την καλή και πιεστική στην περιφέρεια άμυνά της ανάγκασε τον αντίπαλό της να μείνει άποντος στα πρώτα 3,5 λεπτά του αγώνα, να προηγηθεί με 16-3 στο 5’ και από εκεί και μετά να διευρύνει συνεχώς το προβάδισμά της.

Ο Άντονι Γκράντι έδειξε ορεξάτος από την αρχή και τράβηξε το σκοράρισμα, ενώ όταν μπήκε στον αγώνα ο Μάκης Νικολαΐδης, έδωσε μία ακόμα αξιόπιστη λύση από την περιφέρεια. Άλλωστε απέναντι στην περίπου ανύπαρκτη άμυνα του Ηλυσιακού η ΑΕΚ σούταρε με πολύ καλά ποσοστά (18/30 σουτ εντός παιδιάς) και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα.

Χωρίς προβλήματα αντεπεξήλθε η ΑΕΚ και στα χαμηλά σχήματα που δοκίμασε από νωρίς ο Φραγκιάς χρησιμοποιώντας τον Μπάξτερ ως «τεσσάρι», επειδή τα κανονικά «τεσσάρια» του, οι Τόντιτς και Κασελάκης, αφενός δεν… βλέπονταν, αφετέρου φορτώθηκαν με φάουλ. Ο Ντικούδης κατά κύριο λόγο, αλλά και ο Μακ έκαναν σπουδαία δουλειά μέσα στις ρακέτες προσφέροντας την απαραίτητη ισορροπία στην επιθετική λειτουργία της Ένωσης.

Με ένα τέτοιο σκηνικό διαμορφωμένο και καθώς αυτό που έπαιζε ο Ηλυσιακός έμοιαζε περισσότερο με… τουρλουμπούκι παρά με μπάσκετ (κανένα σύστημα και κανένα πλάνο στην επίθεση, πολύ νωθρή άμυνα), η διαφορά παρουσίαζε συνεχώς ανοδικές τάσεις υπέρ της ΑΕΚ. Στο 9’ το σκορ ήταν 27-12 (με τρίποντα από τους Νικολαΐδη και Ντικούδη) και στο 14’ 39-20. Κι όταν ο Ηλυσιακός μείωσε πρόσκαιρα 45-30 χάρη στα τρίποντα του Τόμπσον, η  Ένωση αντέδρασε άμεσα. Και με μερικά ακόμα τρίποντα από τους Γκράντι και Νικολαΐδη, ξέφυγε και πάλι με 54-32 πριν λήξει το ημίχρονο με 56-36.

Ίδιο σκηνικό

Στην τρίτη περίοδο ο Βασίλης Φραγκιάς θέλησε να παίξει το τελευταίο χαρτί του και έδωσε εντολή στους παίκτες του Ηλυσιακού για ζον πρες σε όλο το γήπεδο, αλλά δυστυχώς γι' αυτόν αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Διότι οι παίκτες του ήταν πολύ απρόσεκτοι στην επίθεση, έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο κι έτσι έδιναν τη δυνατότητα στην ΑΕΚ να βγάζει αιφνιδιασμούς και στην ουσία να μην καλείται να αντιμετωπίσει αυτό το ζον πρες.

Και καθώς ο Γκράντι συνέχιζε το πολύ μεστό παιχνίδι του στην άμυνα κλέβοντας μπάλες και στην επίθεση σκοράροντας, αλλά και πασάροντας, η ΑΕΚ συνέχισε να ξεφεύγει στο σκορ. Ο Μακ εξακολουθούσε να είναι καλός και αποτελεσματικός μέσα στη ρακέτα, όπου συνέθεσε πολύ καλό δίδυμο με τον Ντικούδη, κι έτσι η Ένωση προηγήθηκε με 72-45 στο 27' και 81-52 στο 32', καθώς και ο Σπαρκς πέτυχε τους πρώτους του πόντους στο πρωτάθλημα (πλέι μέικερ πάντως δεν είναι με τίποτα...)

Κάπου εκεί οι παίκτες της ΑΕΚ θεώρησαν ότι το παιχνίδι τελείωσε και κατέβασαν τους διακόπτες. Έδωσαν έτσι την ευκαιρία στον Ηλυσιακό να κάνει ένα σερί 13-0 μέσα σε δυόμισι λεπτά και να μειώσει 81-65 στο 34' κάνοντας έξαλλο τον Μηνά Γκέκο, που πήρε τάιμα άουτ, έβαλε τις φωνές και αποκατέστησε την τάξη. Η ΑΕΚ ξαναβρήκε τη σοβαρότητά της, επανέφερε τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους και νίκησε άνετα εν τέλει με 97-74.

Τα δεκάλεπτα: 28-14, 54-34, 76-53, 97-74.

ΑΕΚ: Καστλ 9, Νικολαΐδης 13(2), Μακ 19 (10ρ.), Ντικούδης 18(1), Δορκοφίκης 2, Καλλινικίδης, Σπαρκς 8(1), Γκράντι 22 (2/7τρ., 8ασ., 4κλ.), Μελς 6.

ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ: Τόμπσον 10 (2/6τρ., 5ασ.), Καρύδας 9, Κυρίτσης 7, Χατζής 8(1), Παπαντωνίου, Κουκουλάς, Τόντιτς, Κασελάκης 2, Μπάξτερ 19(1), Γαλιώτος, Πρόγουελ 19(1).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου