Τελευταία Νέα

13/5/12

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός 61-62 (Μεγάλος Τελικός Ευρωλίγκας).

                                

Συγκλονιστικός ο Ολυμπιακός έκανε την ολική επαναφορά στα τελευταία δέκα λεπτά του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης (62-61, videos)!

"Ήτανε νέοι, ήταν παιδιά και έτυχε να ναι και καλή φουρνιά"! Τα τρομερά μωρά του Ολυμπιακού "λύγισαν" την γεμάτη αστέρια και εμπειρία ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 62-61 και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία τους!
Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς επέστρεψαν από το -19 (53-34) στο 28', παίζοντας με καρδιά, αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή, ολοκληρώνοντας ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία της Ευρωλίγκας, από τότε που έχουμε φάιναλ-φορ.
Οι "ερυθρόλευκοι" με τον Κώστα Παπανικολάου να κάνει το καλύτερο του παιχνίδι στην διοργάνωση, καθώς σημείωσε 18 πόντους, τον Βασίλη Σπανούλη να διατηρεί την ηρεμία στους Πειραιώτες σε δύσκολες στιγμές και τον Γιώργο Πρίντεζη να πετυχαίνει το νικητήριο καλάθι έκαναν αυτό που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτο μέχρι και το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.
Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος επανέφερε τους Πειραιώτες στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 15 χρόνια (Ρώμη 1997) με τους Κάιλ Χάινς, Τζόι Ντόρσεϊ εκτός κλίματος σημείωσε τρίποντα από... καρδιάς με τους Βαγγέλης Μάντζαρη, Κώστα Σλούκα μάζεψε την διαφορά μέχρι ο Πρίντεζης να στείλει τους Πειραιώτες στη γη της επαγγελίας.
Ο Παπανικολάου ήταν πρώτος σκόρερ για τον Ολυμπιακό, σημειώνοντας 18 πόντους, τον ακολούθησε ο Βασίλης Σπανούλης που σημείωσε 15 και ο Γιώργος Πρίντεζης 12. Από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο Μίλος Τεόντοσιτς σταμάτησε στους 15 πόντους, ο Αντρέι Κιριλένκο είχε 12 και ο Νέναντ Κρστιτς σημείωσε 11.
Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν εξαιρετικός ολόκληρη τη χρονιά και αποτελούσε την ήρεμη δύναμη του Ολυμπιακού σε αυτά τα δύο παιχνίδια, κερδίζοντας τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του φάιναλ-φορ.

Ο αγώνας:

Ο Άντιτς θα σημειώσει το πρώτο καλάθι στην αναμέτρηση, με τον Ραμούνας Σισκάουσκας να ισοφαρίζει για τους Ρώσους στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης (2-2). Καμία από τις δύο ομάδες δεν θα καταφέρει να σημειώσει καλάθι για τα επόμενα δύο λεπτά, μέχρι ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων", Βασίλης Σπανούλης να κάνει το 5-2 με εύστοχο σουτ τριών πόντων (στο 4'). Ο Μίλος Τεόντοσιτς θα σημειώσει τρία λεπτά πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου το δεύτερο (!) καλάθι της ομάδας του Γιόνας Καζλάουσκας, μειώνοντας σε 4-5.
Ο Μάρκο Κέσελ θα σημειώσει το πέμπτο φάουλ των Πειραιωτών στον Αντρέι Κιριλένκο, με τον Κώστα Παπανικολάου να περνάει στη θέση του. Ο Ρώσος φόργουορντ θα δώσει για πρώτη φορά στην αναμέτρηση το προβάδισμα στην ΤΣΣΚΑ, καθώς θα ευστοχήσει σε δύο ελεύθερες βολές (6-5). Η απάντηση, όμως θα έρθει από τον Παπανικολάου που θα πετύχει το 6-7 για τον Ολυμπιακό.


Κοντά οι δύο διεκδικητές

Ο Νέναντ Κρστιτς στο 1:38'' πριν το τέλος της πρώτης περιόδου με 1/2 βολές θα κάνει το 9-7, ενώ ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να βρει εύκολα τον τρόπο να πλησιάσει τον καλάθι των Ρώσων. Ο Σβεντ θα σημειώσει με 1/2 βολές το 10-7, σκορ με το οποίο θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο του τελικού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δύο ομάδες στην πρώτη περίοδο είχαν συνολικά 13 λάθη και καμία ασίστ.
Στην δεύτερη περίοδο το παιχνίδι θα συνεχίσει να είναι πολύ δυνατό. Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν μπορούσαν να σημειώσουν καλάθι, με δυνατές μάχες μέσα στις δύο ρακέτες. Ο Αντρέι Κιριλένκο θα κάνει το 12-7, ενώ ο Σάσα Κάουν θα φέρει την διαφορά σε νταμπλ-σκορ (14-7), μετά από πάσα του Ραμούνας Σισκάουσκας, η οποία ήταν η πρώτη ασίστ στον αγώνα (13ο λεπτό).
Ο Βασίλης Σπανούλης θα περάσει στο παρκέ και ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να τρέξει και να εκμεταλλευτεί τους λίγους χώρους που αφήνουν οι Ρώσοι. Ο Κώστας Παπανικολάου θα πετύχει με 2/2 βολές το 14-8 και ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων" έπειτα από καλάθι του Νέναντ Κρστιτς θα μειώσει σε 16-11, έξι λεπτά πριν πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια για ημίχρονο.

Δια χειρός Τεόντοσιτς...

Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση ο Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Σέρβος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκοψε τον ρυθμό του Ολυμπιακού, ο οποίος με τον Βασίλη Σπανούλη είχε αρχίσει να απειλεί τους Ρώσους. Ο Τεόντοσιτς, λοιπόν θα ευστοχήσει σε τρία διαδοχικά τρίποντα, κάνοντας σμπαράλια την άμυνα των Πειραιωτών και παράλληλα ανεβάζοντας την διαφορά στους 12 πόντους (25-13), 4:32'' πριν το ημίχρονο.
Ο Λαβρίνοβιτς θα σημειώσει το 27-14 και ο εξαιρετικός Κώστας Παπανικολάου θα φέρει και πάλι την διαφορά στους δέκα πόντους (27-17). Ο Σπανούλης στο 18' θα μειώσει σε 29-19 και ο Ραμούνας Σισκάουσκας θα πετύχει το 31-19, προτού ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς ανεβάσει την διαφορά στους 14 πόντους για την ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας (33-19). Ο Βασίλης Σπανούλης με 1/2 βολές θα κάνει το 33-20, ενώ ο Λαβρίνοβιτς με 1/2 βολές θα πετύχει το 34-20. Ο Πρίντεζης θα αστοχήσει σε σουτ τριών πόντων, με τον τρίποντο του Αλεξέι Σβεντ να μη μετράει, καθώς είχε εκπνεύσει ο χρόνος.
Με αυτόν τον τρόπο οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να έχει προβάδισμα 14 πόντων απέναντι στον Ολυμπιακό.

Βομβαρδισμός από τα 6μ.75

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε στο τρίτο δεκάλεπτο να αντιδράσει και να... ροκανίσει την διαφορά του από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Νέναντ Κρστιτς θα κάνει το 36-20 με τον Πέρο Άνττιτς να σημειώνει το 36-22, προτού ο Σέρβος σέντερ και πάλι κάνει το 38-22 στο 21'. Ο Κώστας Παπανικολάου θα κάνει το 38-25 και ο Μίλος Τεόντοσιτς θα σημειώσει το 41-25 στο 22'.
Σε εκείνο το σημείο οι "ερυθρόλευκοι" θα "απαντήσουν" με ένα επιμέρους σκορ 5-0 και θα ρίξουν την διαφορά τους από τους Ρώσους στους 11 πόντους (41-30). Ο Κριάπα θα δώσει ανάσα στην ομάδα του και θα κάνει το 44-30, ο Σπανούλης με 1/2 βολές θα πετύχει το 44-31 και ο Αντρέι Κιριλένκο με εύστοχο σουτ τριών πόντων θα κάνει το 47-31 που ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά στην αναμέτρηση μέχρι εκείνο το σημείο (47-31).

Αντεπίθεση Ολυμπιακού

Ο Πέρο Άντιτς και ο Βασίλης Σπανούλης με 3/4 βολές συνολικά θα σημειώσουν το 47-34 στο 16' και ο Αντρέι Κιριλένκο θα κάνει επιθετικό φάουλ, αναγκάζοντας τον Γιόνας Καζλάουσκας να καλέσει τάιμ άουτ. Οι Ρώσοι θα επανέλθουν στο παιχνίδι, θα ανεβάσουν στροφές και με επιμέρους σκορ 7-0 θα ξεφύγουν με 19 πόντους (53-34), δύο λεπτά πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.
Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς, όμως μόνο λευκή πετσέτα δεν πέταξαν. Οι Γιώργος Πρίντεζης και Κώστας Σλούκας θα μειώσουν την απόσταση που χωρίζει τον Ολυμπιακό στους 16 πόντους (53-37) και ο Βαγγέλης Μάντζαρης με εύστοχο σουτ τριών πόντων στη λήξη της περιόδου θα κάνει το 53-40. Οι Πειραιώτες στο τρίτο δεκάλεπτο σημείωσαν 20 πόντους όσους είχαν πετύχει στο πρώτο ημίχρονο.
Με την έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου ο Ολυμπιακός θα κάνει ένα γρήγορο 5-0 και θα φτάσει το επιμέρους σκορ στο 11-0 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στο 31ο λεπτό θα πέσει στους 8 πόντους για τους "ερυθρόλευκους", οι οποίοι είχαν επιστρέψει στην διεκδίκηση του τίτλου. Ο Μίλος Τεόντοσιτς θα κάνει ακόμα ένα λάθος για τους Ρώσους και ο Μάρκο Κέσελ με εύστοχο σουτ τριών πόντων θα κάνει το 53-48 για τον Ολυμπιακό στο 32'.
Η ΤΣΣΚΑ θα προσπαθήσει να βάλει φρένο στον ρυθμό του Ολυμπιακού θα σφίξει την άμυνα της και με τον Σισκάουσκας θα κάνει το 55-48 στο 35'. Ο Μίλος Τεόντοσιτς θα κάνει βήματα και ο Γιώργος Πρίντεζης θα φέρει τους "ερυθρόλευκους" σε απόσταση αναπνοής (55-52). Ο Νέναντ Κρστιτς θα πάρει το φάουλ από τον Κώστα Παπανικολάου και με δύο εύστοχες βολές θα πετύχει το 57-52 για τους Ρώσους, 3:36'' πριν το τέλος της αναμέτρησης.

Συγκλονιστικοί Πρίντεζης, Παπανικολάου!

Ο Κιριλένκο με μία πολύ δύσκολη ενέργεια θα πετύχει το 59-52, αλλά ο εξαιρετικός Κώστας Παπανικολάου θα ρίξει την διαφορά και πάλι στους τέσσερις πόντους, ευστοχώντας σε σουτ τριών πόντων (59-55). Ο Κιριλένκο με 1/2 βολές θα κάνει το 60-55 και ο Κώστας Παπανικολάου με 1/2 βολές θα μειώσει σε 60-56.
Ένα λεπτό πριν το τέλος του αγώνα ο Γιώργος Πρίντεζης θα φέρει τον Ολυμπιακό στους δύο πόντους (60-58), με τον Κάιλ Χάινς να κάνει φάουλ στον Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος με 1/2 βολές θα σημειώσει το 61-58. Στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Τεόντοσιτς θα κάνει φάουλ στον Κώστα Παπανικολάου και ο νεαρός φόργουορντ του Ολυμπιακού με 2/2 βολές θα κάνει το 61-60, 10.1 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.
Ο Σισικάουσκας με 0/2 βολές δεν θα καταφέρει να δώσει προβάδισμα στην ΤΣΣΚΑ και στα τελευταία δευτερόλεπτα ο εκπληκτικός Γιώργος Πρίντεζης θα δώσει τη νίκη στον Ολυμπιακό, ο οποίος θα στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία του, σημειώνοντας παράλληλα μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της Ευρωλίγκας!
Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15(4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12(1), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Κριάπα 3(1), Γκόρντον 2.
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15(2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3(1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 19(3), Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4(1), Λο.
                          

H απονομή :

                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου