Τελευταία Νέα

29/1/15

3η φάση (Φάση των 16) Κυπέλλου Ελλάδος ποδοσφαίρου : Παναθηναϊκός-Skoda Ξάνθη 0-1 (1-1).

Η Skoda Ξάνθη επικράτησε με 1-0 του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο και πήρε μια πανηγυρική πρόκριση στους "8" του Κυπέλλου αφήνοντας τον κάτοχο του τροπαίου εκτός. Σκόρερ για τους φιλοξενούμενους ο Βασιλακάκης στο 88'.
Την δίκαιη πρόκριση στους οκτώ του Κυπέλλου Ελλάδος πανηγύρισε μέσα στην Λεωφόρο η SKODA Ξάνθη επικρατώντας με 1-0 του Παναθηναϊκού χάρη σε γκολ του Βασιλακάκη στο 88'. Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν στον απόλυτο βαθμό το αριθμητικό τους πλεονέκτημα καθώς από το 60' αγωνίζονταν με παίκτη παραπάνω και πήραν μια δίκαιη νίκη.
Το τριφύλλι έμεινε με παίκτη λιγότερο λόγω μιας "χαζής" αποβολής του Μέντες με δεύτερη κίτρινη κάρτα στον χώρο του κέντρου. Έτσι οι φιλοξενούμενοι που μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχαν απειλήσει ιδιαίτερα την πράσινη εστία πίεσαν και βρήκαν μια φάση προς την εστία του Κοτσόλη η οποία τους έδωσε το γκολ πρόκρισης.
Ο Παναθηναϊκός μέχρι το 60' που αγωνιζόταν με έντεκα παίκτες παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων και απλά κρατούσε το μηδέν στην άμυνα χωρίς όμως να μπορεί να απειλήσει για κάποιο γκολ. Από το 60' και έπειτα όμως όταν περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο ήταν λογικό να μην μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες και μοιραία να δεχτεί το γκολ.
Αρκετές ευθύνες φέρει φυσικά και ο Γιάννης Αναστασίου τόσο για την αρχική ενδεκάδα που επέλεξε όσο και για το ότι άργησε να αλλάξει τον Μέντες και τελικά αυτό κόστισε με την αποβολή του Ολλανδού.
Ο Γιάννης Αναστασίου παρέταξε τον Παναθηναϊκό με πέντε αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι της Κυριακής και με ένα 4-4-2 σε ρόμβο. Κάτω από τα γκολπόστ βρέθηκε ο Κοτσόλης, στην τετράδα της άμυνας έπαιξαν οι Μπούρμπος, Ταυλαρίδης, Σίλντενφελντ, Νάνο. Μπροστά τους έπαιζε ο Μέντες ο οποίος είχε δίπλα του τους Δώνη και Ζέκα από αριστερά και δεξιά αντίστοιχα ενώ στην κορυφή του ρόμβου έπαιξε ο Πέτριτς. Όσο για το δίδυμο της επίθεσης αποτελούνταν από τους Καρέλη και Μπεργκ.
Από την άλλη ο Ραζβάν Λουτσέσκου χρησιμοποίησε ότι καλύτερο είχε στην διάθεση του σε ένα σύστημα 4-2-3-1 με τον Κυριακίδη στην εστία, οι Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Γούτας και Γουάλας ήταν η αμυντική τετράδα. Μπροστά τους έπαιξαν οι Ομπόντο και Παπαστεργιανός ενώ η μεσοεπιθετική τριάδα αποτελούνταν από τους Σολτάνι, Λουσέρο και Κλέιτον και μοναδικό προωθημένο τον Καπετάνο.
Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να πάρει τα ηνία του αγώνα έχοντας φυσικά και το μυαλό του στο μηδέν στην άμυνα με την λογική ότι η λευκή ισοπαλία του έδινε την πρόκριση. Οι παίκτες της Ξάνθης από την πλευρά τους έκλεισαν τους χώρους στο κέντρο και άφησαν τους πράσινους να βγαίνουν από τα πλάγια.
Στην διάρκεια του πρώτου μέρους όμως οι παίκτες του τριφυλλιού έκαναν πολλά και αβίαστα λάθη κυρίως στην μεσαία γραμμή με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν σωστά στην επίθεση και να απειλήσουν. Ρόλο σε αυτό έπαιξε και το γεγονός ότι η Ξάνθη πίεζε πολύ ψηλά με τον Λουτσέσκου να ζητάει συνέχεια από τους παίκτες του να μένουν μπροστά και να πιέζουν. Επίσης ο Πέτριτς δεν πήρε πολλές φορές την μπάλα για να βρει τους δυο επιθετικούς των πράσινων. Οι φιλοξενούμενοι που ήταν πολύ καλοί στα αμυντικά τους καθήκοντα και έκλειναν σωστά τους χώρους δεν μπορούσα να απειλήσουν το τριφύλλι επιθετικά παρά μόνο με μακρινά σουτ τα οποία όμως δεν ανησύχησαν την πράσινη εστία.
Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Γιάννης Αναστασίου έριξε στην μάχη τον Ατζαγκούν αντί του Καρέλη βάζοντας ένα ακόμα χαφ και πέρασε τον Πέτριτς δίπλα στον Μπεργκ με τον Νιγηριανό άσο πίσω από τους δυο επιθετικούς. Το πρώτο τέταρτο του δευτέρου ημιχρόνου εξελίχθηκε όπως το πρώτο αλλά στο 60' είχαμε την "χαζή" αλλά σωστή αποβολή του Μέντες για ένα μαρκάρισμα στο χώρο του κέντρου.
Με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να μείνει με δέκα παίκτες, ο Αναστασίου να κάνει μια γρήγορη αλλαγή με τον Λαγό αντί του Πέτριτς και αυτό να αλλάξει τις ισορροπίες στο ματς. Οι Ακρίτες ανέλαβαν την υπεροχή του αγώνα και το τριφύλλι βρέθηκε σε αμυντικό ρόλο προσπαθώντας να κρατήσει μακριά από την εστία του Κοτσόλη τους φιλοξενούμενους και με μοναδικό προωθημένο τον Μπεργκ.
Η Ξάνθη έψαξε σωστά μέχρι τέλους το γκολ που θα της έδινε την πρόκριση και το βρήκε στο 88' με τον Βασιλακάκη σε μια φάση όπου η πράσινη άμυνα αδράνησε δυο φορές. Αρχικά έχασαν τον Καπετάνο που πήρε την κεφαλιά με τον Κοτσόλη να αποκρούει ασθενώς και από κοντά ο Βασιλακάκης ανενόχλητος την έσπρωξε στα δίχτυα.
Στα λεπτά που απέμεναν το τριφύλλι δεν μπορούσα να κάνει κάτι και μοιραία ήρθε ο αποκλεισμός για τον Παναθηναϊκό που δεν θα συνεχίσει στον θεσμό του Κυπέλλου.

Η ταυτότητα του αγώνα:


Γήπεδο: Λεωφόρος Αλεξάνδρας.

Διαιτητής: Α. Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου).

Βοηθοί: Χ. Μπαλτάς (Αχαίας), Ν. Καρασαιρίδης (Πιερίας).

Συνθέσεις:

Παναθηναϊκός (Αναστασίου): Κοτσόλης, Μπούρμπος, Ταυλαρίδης, Σίλντενφελντ, Νάνο, Μέντες, Δώνης (88' Τριανταφυλλόπουλος), Ζέκα, Πέτριτς (60' Λαγός), Καρέλης (46' Ατζαγκούν), Μπεργκ.

Ξάνθη (Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Μπαξεβανίδης (73' Φερνάντες), Λισγάρας, Γούτας, Γουάλας, Ομπόντο, Παπαστεργιανός (66' Βασιλακάκης), Σολτάνι (88' Κομεσίδης), Λουσέρο, Κλέιτον, Καπετάνος.

Γκολ: 88' Βασιλακάκης.

Κίτρινες: 24' Μέντες, 38΄Πέτριτς/20' Γουάλας, 42' Λουσέρο, 69' Μπαξεβανίδης, 85' Βασιλακάκης, 90' Ομπόντο.

Κόκκινες: 60' Μέντες (δεύτερη κίτρινη).

Δυο τελικές σε ένα ημίχρονο.
Ο Παναθηναϊκός ως γηπεδούχος άλλωστε μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και προσπάθησε να απειλήσει αλλά οι προσπάθειες των Πέτριτς και Καρέλη στα πρώτα τρία λεπτά πέρασαν ανεκμετάλλευτες.
Η Ξάνθη από την πλευρά της πήρε χώρο στο γήπεδο μετά το 10' και είχε την πιο καλή στιγμή στο πρώτο ημίχρονο στο 13' όταν ο Ομπόντο δοκίμασε ένα σουτ από τα 35 μέτρα με τον Κοτσόλη να πέφτει στην δεξιά του γωνία και να απομακρύνει την μπάλα.
Εν συνεχεία το παιχνίδι κύλησε περισσότερο μεταξύ των δυο περιοχών των δυο ομάδων χωρίς κάποια καλή στιγμή με δυνατά μαρκαρίσματα που οδήγησαν σε κάρτες τους παίκτες του Παναθηναϊκού και της Ξάνθης και με κάποια στημένα φάουλ για τους πράσινους και κόρνερ για τους Ακρίτες που πέρασαν ανεκμετάλλευτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την λήξη του πρώτου μέρους δεν υπήρξε κάποια αξιόλογη φάση εκατέρωθεν.
Με την έναρξη στο δεύτερο ημίχρονο ο Γιάννης Αναστασίου πέρασε τον Ατζαγκούν στον αγωνιστικό χώρο αντί του Καρέλη σε μια προσπάθεια οι πράσινοι να έχουν τον πρώτο λόγο στην μεσαία γραμμή και να βρουν διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία.
Με 10 Ο Παναθηναϊκός.
Η Ξάνθη όμως ήταν αυτή που απείλησε και πάλι πρώτη όταν στο 47' το σουτ του Παπαστεργιανού πέρασε αρκετά έξω από την εστία του Κοτσόλη.
Στο 60' έγινε η φάση που άλλαξε την ροή του αγώνα με τον Μέντες να κάνει ένα φάουλ στο χώρο του κέντρου και να παίρνει σωστά την δεύτερη κίτρινη αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες για μισή ώρα αγώνα.
Ο Αναστασίου προσπάθησε με τον Λαγό αντί του Πέτριτς να κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του Κοτσόλη και τα κατάφερε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθώς η Ξάνθη είχε την υπεροχή και την κατοχή όχι όμως και τις ευκαιρίες για να απειλήσει.
"Χρυσό" γκολ από Βασιλακάκη!
Είναι χαρακτηριστικό ότι έκανε όλες και όλες δυο φάσεις. Η πρώτη ήταν στο 76' με τον Λουσέρο να κάνει την σέντρα και τον Καπετάνο να παίρνει την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα έξω.
Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να πιέζουν και στο 88' έγινε η σέντρα από τα δεξιά με τον Καπετάνο να παίρνει την κεφαλιά και τον Κοτσόλη αρχικά να αποκρούει, την μπάλα να πηγαίνει στο δεξί δοκάρι και να γυρνάει προς τα μέσα με τον Βασιλακάκη από κοντά να την σπρώχνει στα δίχτυα για το 1-0 υπέρ της Ξάνθης.
Στα λεπτά που απέμεναν μέχρι την λήξη ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να αντιδράσει αν και προσπάθησε βάζοντας και τον Ταυλαρίδη ως φορ να απειλήσει χωρίς όμως αποτέλεσμα.
                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου