Τελευταία Νέα

6/7/16

2η αγωνιστική Προολυμπιακού τουρνουά Ιταλίας 2016 : Μεξικό - Ελλάδα 70-86 (Group A)

Η Εθνική ομάδα ζορίστηκε για ένα ημίχρονο απέναντι στο Μεξικό, αλλά μόλις "πάτησε το γκάζι" στο γ' δεκάλεπτο έκανε πιο απλή τη δουλειά της. Πήρε τη νίκη (86-70) και μαζί την πρωτιά στον όμιλο. Κροατία ή Τυνησία στον ημιτελικό.
'Ενα ημίχρονο και κάτι χρειάστηκε η Εθνική ομάδα έως ότου επιβάλλει τον ρυθμό της απέναντι στο Μεξικό. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα "πάτησε το γκάζι" στο γ' δεκάλεπτο, φτάνοντας στη νίκη (86-70) και μαζί στην πρωτιά του ομίλου της. Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη δυσκολεύτηκε στο πρώτο μισό, αλλά μόλις επέστρεψε από τα αποδυτήρια, ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της, "κόβοντας τον αέρα" στην ομάδα του Σέρχιο Βαλντεόμιλος.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (21π.) ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής ομάδας, με τον Γιάννη Μπουρούση (16π., 9ριμπ.) και τον Θανάση Αντετοκούνμπο (12π.) να ακολουθούν σε ό,τι αφορά την επιθετική παραγωγικότητα.
Έτσι, η "γαλανόλευκη" θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό της Παρασκευής (8/7, 19:00) είτε την Κροατία είτε την Τυνησία, οι οποίες κοντράρονται αργότερα, ενώ το Μεξικό θα πέσει πάνω στην Ιταλία (8/7, 22:00).
Ο αγώνας:
Από τα πρώτα λεπτά του αγώνα διαφάνηκε η πρόθεση του Μεξικού να προστατεύσει το καλάθι του. Κι αφού διασφάλιζε τα μετόπισθεν, είχε την άνεση να λειτουργήσει με ηρεμία στην επίθεση. Γι αυτό, έφτασε στο +5 (11-6) στο 3'55'', την ώρα που η Ελλάδα προσπαθούσε να βρει τα πατήματά της. Οι διεθνείς μας δυσκολεύονταν από τη μία να διασφαλίσουν το αμυντικό ριμπάουντ, από την άλλη να "ανοίξουν" το γήπεδο με πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμό.
Κάτι που προφανώς ευνοούσε το Μεξικό, το οποίο συνέχισε να διατηρεί τα ηνία του σκορ μέχρι το τέλος της α' περιόδου (16-15). Διάστημα στο οποίο η Εθνική είχε μόλις 5/17 εντός παιδιάς, εκ των οποίων 3/11 δίποντα. Κι όσο δεν μπορούσε να βρει αφορμές να τρέξει το γήπεδο και να σκοράρει εύκολα καλάθια, τόσο έδινε στο Μεξικό περισσότερο θάρρος να ελπίζει στην έκπληξη.
Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε δραματικά στο β' δεκάλεπτο, όσο κι αν προσπαθούσε ο Φώτης Κατσικάρης να δώσει ενέργεια στην ομάδα του, κάνοντας διαρκώς αλλαγές. Το Μεξικό έπαιρνε σκορ από όλους τους παίκτες του, και δη τον Φρανσίσκο Κρους (13π. στο ημίχρονο), διατηρώντας το προβάδισμα αλλά και τον έλεγχο του ρυθμού. Από την άλλη, η Εθνική προσπάθησε να "φορτώσει" παιχνίδι στον Γιάννη Μπουρούση, δίχως όμως αποτέλεσμα.
Ο 33χρονος σέντερ σκόραρε μεν αρκετά (10π.), αλλά οι πάσες που έδινε στους περιφερειακούς (μετά το διαρκές ντουμπλάρισμα πάνω του) δεν εξελίσσονταν σε... ασίστ, αφού τα περιφερειακά σουτ έβρισκαν το σίδερο (3/10 τρίποντα στο ημίχρονο). Κάπως έτσι, η Ελλάδα πήγε στα αποδυτήρια όντας πίσω στο σκορ (35-33), την ώρα που καλούνται να παρουσιαστεί πιο αποτελεσματική τόσο στα δίποντα (8/19) όσο και στα τρίποντα (3/10).
Άπαξ κι επέστρεψαν από τα αποδυτήρια, οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη παρουσιάστηκαν τελείως διαφορετικοί. Με μεγαλύτερη ικανότητα στην εξασφάλιση του ριμπάουντ, διάθεση να "τρέξουν" το γήπεδο και αποτελεσματικότητα από τα 6μ75, βρήκαν την... αφορμή για να ξεφύγουν στο σκορ. Το -2 (35-33) της ανάπαυλας έγινε γρήγορα +11 (44-55) στο 26'32''. Τι έκανε σε αυτό το διάστημα η Εθνική; Είχε 5/6 δίποντα και 2/3 τρίποντα, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κάνει αισθητή την παρουσία του. 
Το +12 (48-60) στο φινάλε του γ' δεκαλέπτου προδίκαζε εν πολλοίς το αποτέλεσμα, αφού η Ελλάδα πατούσε πλέον γερά στα πόδια της, την ώρα που το Μεξικό έμοιαζε να στερείται δυνάμεων και αντοχών στη διάρκεια του αγώνα. Όταν μάλιστα άρχισαν να δέχονται καλάθια από επιθετικά ριμπάουντ (κυρίως από τον Θανάση Αντετοκούνμπο), οι παίκτες του Σέρχιο Βαλντεόμιλος αντιλήφθηκαν πως δεν μπορούσαν να κυνηγήσουν την έκπληξη.
Στο δ' δεκάλεπτο η διαφορά άρχισε να παίρνει την ανιούσα λεπτό με το λεπτό, με την Εθνική να φτάνει εν τέλει στη νίκη με +16 (86-70), δίνοντας παράλληλα στον Φώτη Κατσικάρη την ευκαιρία να μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής μεταξύ των παικτών του.
Τα δεκάλεπτα: 16-15, 35-33, 48-60, 70-86.
ΜΕΞΙΚΟ (Βαλντεόμιλος): Στολ 8 (2), Ράμος 4, Τοσκάνο 3 (1), Γκουτιέρες Χ. 10 (1), Γκουτιέρες Ι. 2 (11 ριμπ.), Κρους 19 (2), Ερνάντες 14 (4), Μέντες 8 (2), Μάτα 2, Ζαμόρα.
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Αθηναίου, Καλάθης 7 (1 τρίπ., 7 ασ.), Μπουρούσης 16 (9 ριμπ.), Μάντζαρης 2, Αγραβάνης 7 (1), Παπαπέτρου 5 (1), Χαραλαμπόπουλος, Μπόγρης 2, Περπέρογλου 7 (1), Αντετοκούνμπο Γ. 21 (3), Κουφός 7, Αντετοκούνμπο Θ. 12.

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου