Τελευταία Νέα

28/8/10

Ελλάδα-Κίνα: 89-81


Ξεπέρασε το άγχος της πρεμιέρας, τη ζώνη των Κινέζων και τις απουσίες των Σόφο-Φώτση η Ελλάδα που μπήκε με το δεξί στο Μουντομπάσκετ επικρατώντας με 89-81 των αξιόμαχων αντιπάλων.


Αγχωθήκαμε λίγο, η Κίνα μας πίεσε στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά τελικά κάναμε το καθήκον μας. Η Εθνική επικράτησε με 89-81 στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας και ξεπέρασε το άγχος του πρώτου ματς, παρά τις σημαντικές απουσίες των Σχορτσανίτη-Φώτση, αλλά και της ζώνης των Κινέζων.

Τελικά, η τιμωρία της FIBA στους Φώτση και Σόφο, ήρθε την πλέον... κατάλληλη στιγμή για την επίσημη αγαπημένη, αφού η (απαθής) ζώνη που χρησιμοποίησε ειδικά στο ξεκίνημα ο Μπομπ Ντόουνγουολντ ήταν ό,τι έπρεπε για τους περιφερειακούς μας αλλά και τον Μπουρούση που ξεκίνησαν με 5/8 τρίποντα και προβάδισμα 23-12.

Η απουσία των δύο ψηλών δεν έγινε αισθητή στο πρώτο μέρος και το καλό μας ξεκίνημα ήταν... μισή νίκη. Όχι ότι τα παράτησαν βέβαια οι Κινέζοι αφού στο δεύτερο ημίχρονο επέμειναν στη ζώνη, εκνεύρισαν την Εθνική και κατάφεραν όχι μόνο να πλησιάσουν αλλά και να προσπεράσουν.

Στην τελευταία περίοδο όμως, οι Ζήσης και Σπανούλης με τη βοήθεια του Μπουρούση, έδειξαν τη μεγάλη κλάση τους και "καθάρισαν" για την Ελλάδα που κοιτάζει τα λάθη της και πηγαίνει πλέον στο -λογικά- δυσκολότερο παιχνίδι της Κυριακής με το Πουέρτο Ρίκο.

Ο αγώνας


Στην πρώτη της επίθεση η Εθνική πήρε άριστα στην κυκλοφορία της μπάλας κι έσπασε τη ζώνη των Κινέζων με τον Μπουρούση να σκοράρει για 3 πόντους. Το ίδιο έγινε και στη δεύτερη με τον Ζήση να ευστοχεί έξω από τα 6.25 για το 6-0 της Ελλάδας που μπήκε δυναμικά στο ματς.

Ο Ζι-ζι νίκησε τον Μπουρούση και μείωσε σε 6-2 για τους πρώτους πόντους της Κίνας, αλλά ο Έλληνας ψηλός απάντησε με 3/3 βολές για το 9-2 στο δίλεπτο. Η ζώνη των Κινέζων δεν σταμάτησε να τιμωρείται και αφού ο Λιου Γουέι μείωσε σε 9-4, ο Ζήσης σκόραρε για το 11-4. Ο Μπουρούσης ήταν ασταμάτητος και με ακόμα ένα τρίποντο έφερε για πρώτη φορά στο +9 την Ελλάδα (14-5).

Η κλειστή ζώνη δεν σταμάτησε να τιμωρείται από τους παίκτες του Καζάουσκας, αφού ήταν η σειρά του Σπανούλη για τρίποντο και το 17-8. Ένα σερί 0-4 της Κίνας με τους Σιπενγκ Γουάνγκ και Ζιανγιαν Λι έκανε το σκορ 17-12 έκανε αισθητή την παρουσία των αντιπάλων αλλά με τρεις κοντούς Διαμαντίδη, Ζήση, Σπανούλη η περιφέρειά μας ήταν φαρμακερή με τον τελευταίο να σκοράρει εκ νέου για 3 (20-12 και 5/8 τρίποντα).

Χρειάστηκε να περάσουν ακριβώς 7 λεπτά για να φτάσει σε διψήφιο προβάδισμα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αφού ο Ζήσης με γκολ-φάουλ έκανε το 23-12. Παρά το γεγονός ότι έχανε τα τρίποντα ο Διαμαντίδης από τη γραμμή ήταν εύστοχος για το 25-14. Οι αλλαγές του Καζλάουσκας με τους Καλάθη, Περπέρογου και Βουγιούκα στο παρκέ αποσυντόνισε κάπως τη λειτουργία της Εθνικής με αποτέλεσμα οι Ζιανλιαν Ζι και Γιάε Σουν να μειώσουν σε 25-18, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος.

Συνέχεια στην κυριαρχία


Στους 5 (25-20) μείωσε μετά από πολλή ώρα η Κίνα με τον ... αλλά ο Τσαρτσαρής σκόραρε επιτέλους από κοντά για το 27-20, διασπώντας τη ζώνη και από τη ρακέτα. Η πίεση των παικτών μας απέδωσε στη συνέχεια και μετά από κλέψιμο και αιφνιδιασμό ο Περπέρογλου ευστόχησε σε 2 βολές και έκανε σερί 4-0 για το 29-20. Ο Στράτος συνέχισε και με σουτ από μέση απόσταση έκανε το 31-20 δίνοντας εκ νέου διψήφια διαφορά, με το γρήγορο μπάσκετ να αποδίδει καρπούς.

Η απάντηση ήρθε με επιμέρους 0-4 των "κόκκινων" με τους Γιανλιαν Λι και Σιπενγκ Γουάνγκ, αλλά ο Μπουρούσης που είχε περάσει στο παιχνίδι ήταν αλάνθαστος από τη γραμμή για το 33-24 (φτάνοντας τους 11 πόντους ο ψηλός). Το πρώτο τρίποντο του Διαμαντίδη έφερε την Εθνική για πρώτη φορά στο +12 (36-24), αλλά η απάντηση των Κινέζων ήταν άμεση.

Με δύο "κολλητά" καλάθι -το δεύτερο τρίποντο στον αιφνιδιασμό- οι Κινέζοι έκαναν σερί 0-5, αλλά ο Τσαρτσαρής με εκπληκτικό καλάθι και φάουλ με σπάσιμο μέσης, έκανε το 38-29. Στο πεντάλεπτο ο Ζι Ζι σκόραρε από κοντά αλλά ο Σπανούλης ήταν σε καλή κατάσταση και με το τρίτο του τρίποντο (σε 4 προσπάθειες) έκανε το 41-31.

Ο Διαμαντίδης ήταν άστοχος έξω από τα 6.25 και ο Γουαν Ζι Ζι το εκμεταλλεύτηκε για το 41-34 με τρίποντο. Ο Σiπενγκ Γουάνγκ κέρδισε το φάουλ στη συνέχεια από τον Ζήση, αντάλλαξαν και "γαλλικά" και ο Κινέζος μείωσε με βολή σε 41-35, πριν ο Έλληνας απαντήσει με δίποντο για το 43-35. Ο Σπανούλης με 2/2 βολές επανέφερε τη διαφορά στους 10 (45-35), αλλά το προβληματάκι της Εθνικής στο αμυντικό ριμπάουντ επέτρεψε στον ΓιανΛιαν να σκοράρει για το 45-37.

Ακόμα μία απάντηση ήρθε από τον Μπουρούση που φτάνοντας τους 13 πόντους έκανε το 47-37. Αυτό ήταν και το σκορ ημιχρόνου, αφού ο Τσαρτσαρής έχασε δύο βολές και ο Γιανλιαν αστόχησε στη συνέχεια.

Κολλήσαμε στη ζώνη!


Ο Γιανλιαν ξεκίνησε με καλάθι το δεύτερο ημίχρονο, αλλά το passing game της Ελλάδας ήταν άψογο κι έβγαλε ελεύθερο τρίποντο του Ζήση (50-39). Οι Κινέζοι πάντως δεν τα παράτησαν. Προσπάθησαν πολύ και "ροκάνισαν" τη διαφορά, αφού η ζώνη έδειξε επιτέλους να πιάνει τόπο.

Λι και Για Σουν κέρδιζαν τις προσωπικές μάχες, ο Πρίντεζης προβλημάτιζε με την απόδοσή του και ο Καζλάουσκας αναγκαζόταν να επαναφέρει τον πιο συγκεντρωμένο Καϊμακόγλου. Κάπως έτσι οι Κινέζοι μείωσαν με τον Σάε Γιουν στους 3 (58-55) προβληματίζοντας ιδιαίτερα το τεχνικό τιμ της ομάδας μας.

Ο ασταμάτητος Μπουρούσης έβαλε τέλος στο σερί τους με καλάθι από κοντά και με τη βοήθεια του Καϊμακόγλου η εναέρια κυκλοφορία πέρασε στον έλεγχο της Ελλάδας. Ο Μπουρούσης σκόραρε ξανά και έφερε στο +6 την Εθνική. Οι Κινέζοι απάντησαν με εντυπωσιακό γκολ φάουλ του Ζι Ζι Γουάνγκ, αλλά και πάλι η συνεργασία του ψηλού με τον Καϊμακόγλου κατέληξε σε τρίποντο του δεύτερου για το 65-59.

Ξανά λύση από τον Ζίζι Γουάνγκ πήρε η Κίνα και το καλάθι του έφερε ξανά στους 3 (65-62) τη διαφορά και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η τρίτη περίοδος, η χειρότερη για την Ελλάδα που για πρώτη φορά κόλλησε στη ζώνη.

"Καθάρισαν" Ζήσης και Σπανούλης


Ο ΓιανΛιαν με 2/2 βολές μείωσε για πρώτη φορά στον πόντο και η Εθνική είχε φανερό πλέον πρόβλημα στην επίθεση αφού ήταν μονότονη επιθετικά, αστοχώντας σε τρίποντα (Διαμαντίδης, Καϊμακόγλου). Κάπως έτσι η Κίνα κατάφερε να προηγηθεί με 2/2 βολές του Γιανλιαν.

Αυτό μάλλον χρειαζόταν η Ελλάδα για να ξυπνήσει και να απαντήσει με σερί 6-0 (71-66). Ο Καλάθης ξεκίνησε με γκολ-φάουλ και ακολούθησε ο Ζήσης (με σουτ πατώντας τη γραμμή) και ο Περπέρογλου (σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό). Οι παίκτες μας άρχισαν πάλι να πιέζουν και οι Κινέζοι να κάνουν λάθη. Ο Ζήσης πήρε την ομάδα στις πλάτες του και με προσωπικό τρίποντο έκανε το 74-66 φέρνοντας ξανά στο +8 την Ελλάδα (9-0 το σερί).

Η εκπληκτική απόδοση του Νίκου Ζήση συνεχίστηκε αφού σκόραρε και πάλι για 3 (77-68), απαντώντας στις εύστοχες βολές του Γιανλιαν. Ο ΣουνΓιούε σκόραρε για το 77-70 αλλά ο Μπουρούσης με το αξιόπιστο περιφερειακό σουτ έκανε το 79-70 και με 5 λεπτά για το τέλος η Εθνική είχε πάλι τον απόλυτο έλεγχο. Ο ΣουνΓιούε όμως δεν το έβαλε κάτω και με γκολ-φάουλ έκανε το 79-73.

Μία ασίστ του Σπανούλη όμως μετά από ακόμα ένα επιθετικό ριμπάουντ, έδωσε την ευκαιρία στον Τσαρτσαρή να κάνει το 81-73. Ο Ζίζι Γουανγκ όμως σκόραρε για 3 και σαν να μην έφτανε αυτό ο Για Σου με ταμπλό έβαλε κι άλλο τρίποντο και η Κίνα πλησίασε ξανά στους 2 (81-79). Η ανάσα ήρθε από προσωπική επιλογή του Σπανούλη που με φανταστικό λέι απ έκανε το 83-79 3 λεπτά πριν το τέλος.

Ο γκαρντ του Ολυμπιακού -πλέον- πήρε την ομάδα στις πλάτες του και με ασίστ στον Μπουρούση ο ψηλός έκανε το 85-79, καλάθι που σήμανε την αρχή του τέλους για τους Κινέζους. Ο Σπανούλης αποδείχθηκε ψύχραιμος και στις βολές αφού με 2/2 23 δευτερόλεπτα πριν το τέλος έκανε το 87-80 και τελείωσε ουσιαστικά το ματς. Ο ίδιος "έγραψε" το τελικό 89-81 που "σφράγισε" την ελληνική επικράτηση.

Τα δεκάλεπτα: 25-18, 47-37, 65-62, 89-81

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου